Cum va fi ales noul Parlament? Ce trebuie să ştie timişenii

PSD este pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, cu 28,7%, urmat de PNL şi AUR - Sondaj INSCOP

Față de anul 2012, s-au produs schimbări importante în legislație. Lăudat de mulți politicieni și prezentat ca un panaceu universal pentru tarele clasei politice, votul uninominal a devenit de-acum o amintire. Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 2012 a fost criticat în repetate rânduri și considerat cel mai slab din istoria recentă a României.

Așa se face că s-a revenit la votul pe liste, iar colegiile au fost desființate. În fiecare județ și în municipiul București, partidele au depus câte o listă cu candidați pentru Senat și una pentru Camera Deputaților.

Românul de rând va avea, astfel, de optat între siglele partidelor, nu între persoane, deși nu vor fi deloc lipsite de importanță numele care se vor afla pe primele poziții ale listelor cu candidați.

Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să atingă un prag electoral, care este de cinci la sută din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20 la sută din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali.

Pragul electoral pentru un candidat independent îl reprezintă un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care a candidat. Intrând puțin în detalii, coeficientul electoral este rezultatul împărțirii numărului de voturi valabil exprimate într-o circumscripție la numărul de senatori sau deputați care urmează să fie aleși acolo.

Distribuirea mandatelor

Mai departe, repartizarea mandatelor se face tot folosindu-se coeficientul electoral, iar fiecărui partid i se repartizează atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscripției electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listă. Mandatele de parlamentar se vor distribui în ordinea înscrierii candidaților pe listă.

Apoi, voturile fiecărui partid care a atins pragul electoral, rămase nerepartizate în urma procesului ce are loc în fiecare circumscripție electorală, sunt adunate la nivel național. Fiecărui partid îi sunt redistribuite mandatele care nu au fost alocate inițial, proporțional cu numărul de voturi rămase nerepartizate, pe baza unui nou coeficient electoral, calculat la nivel național.

Aleșii noștri

Viitorul Parlament va avea 448 de aleși, cărora li se adaugă 18 deputați reprezentând minoritățile naționale. În total vor fi 466 de parlamentari, comparativ cu 588 câți au fost aleși în 2012. Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data de 6 octombrie 2016, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016, este de 18.924.220.

Dintre aceștia, 609.962 de alegători au domiciliul sau reședința în afara țării. Până la 17 septembrie, numărul cererilor din străinătate validate cu opțiunea pentru votul prin corespondență a fost de 8.754, iar cel al solicitărilor de vot într-o secție de votare din apropierea locuinței, de 3.936.

În județul Timiș sunt 620.206 alegători înregistrați până acum, din care 295.181 de bărbați și 325.025 femei. Datele referitoare la numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral sunt într-o continuă modificare, fiind actualizate prin operațiuni curente efectuate de primari, prin importuri de date de la evidența persoanelor și direcția de pașapoarte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *