Cum sunt jecmăniţi timişenii la notariat

notar public

Serviciile notariale din România sunt reglementate într-un mod mult mai restrictiv în raport cu cele din alte state europene, în timp ce gradul de protecţie a consumatorului este mai scăzut.

Restricția vizează oferta de servicii din domeniu (există un număr limitat de persoane care pot practica profesia de notar, impus de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, desigur, cu girul parlamentarilor), precum și stabilirea unor tarife în mod arbitrar, în discrepanță majoră față de veniturile medii ale românilor.

”În comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale mai mare de șapte ori decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de cinci ori decât în Franţa, de șase ori decât în Austria sau Spania şi de patru ori decât în Belgia”, se arată într-un raport al Consiliului Concurenței.

Cele mai scumpe tarife notariale practicate în țara noastră se reflectă în tranzacțiile imobiliare și succesiuni. Pentru un apartament cu două camere, situat într-o zonă periferică a Timișoarei, taxa notarială este de aproximativ doi la sută din valoarea tranzacției, adică undeva pe la șapte sute de euro.

În cazul succesiunilor, taxele sunt de câteva mii de euro. Tarifele se stabilesc în funcție de grilele pe care le întocmesc așa-zișii experți, persoane care activează în sectorul imobiliar fără a avea însă studii de pregătire profesională.

Expertiza lor se întemeiază doar pe ceea ce constată că se întâmplă pe piața imobiliară, raportat la prețurile cerute de proprietarii de imobile, iar beneficiarii sunt băncile și notarii. Din cauza lipsei de pregătire profesională, apar discrepanțe între prețurile de referință ale unor imobile introduse pe grilele de evaluare și ceea ce se regăsește în realitate pe piața imobiliară.

 

Prețuri impuse

De multe ori, se întâmplă ca un imobil tranzacționat cu o anumită valoare să fie taxat la o alta. De pildă, în comuna timișeană Giroc, în momentul de față, prețul unui hectar de teren extravilan stabilit de evaluatori este de 18.000 de euro.

În anumite zone situate la periferia localității, acesta se vinde însă cu mult mai mult, în timp ce în altele, cu mult mai puțin. Unul dintre reprezentanții firmei care a întocmit grila de evaluare după care se ghidează, în prezent notarii timișeni, a afirmat că, de câțiva ani, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România le impune fixarea unui singur preț de referință pentru o anumită zonă, spre deosebire de anii anteriori, când se putea stabili unul minim și unul maxim. Acum, se întocmește o medie între cele două.

Taxele sunt stabilite printr-un ordin al ministrului justiției, la propunerea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. O parte dintre ele sunt fixe, altele, procentuale, cum este și cazul tranzacțiilor imobiliare, succesiunilor sau donațiilor. De precizat că anumite categorii socio-profesionale din România beneficiază de reduceri substanțiale ale onorariilor: magistrații, soțiile și copii minori ai acestora (70 la sută), iar notarii, soțiile și copiii minori ai acestora (90 la sută).

Onorariul pe care îl percepe notarul este de doar un anumit procent din totalul taxelor cerute pentru autentificarea unui act. De exemplu, la încheierea unei tranzacții imobiliare a cărei valoare se ridică la 54.000 de euro, se percepe o taxă de circa 700 de euro, dintre care aproximativ 250 îi revine notarului, restul virându-se către bugetul de stat.

Raportat la alte state europene, dar nu numai, vom constata că românii sunt obligați să autentifice la notar extrem de multe acte pentru ca acestea să fie considerate valabile din punct de vedere juridic. Cu excepția unor declarații (cum este cea pentru șomaj, de exemplu), pentru toate se plătește. Având în vedere câștigul statului român din impunerea acestei obligații, este evident că reprezentanții acestuia nu au nici un interes să le elimine sau să reducă costul acestora.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cum sunt jecmăniţi timişenii la notariat

  1. Breasla asta a notarilor e o haita de nehaliti. Dupa ce statul a scazut impozitul la tranzactiile imobiliare, notarii au marit onorariul lor. Ar trebui ca tranzactiile sa se poata face si la avocati sa creasca concurenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *