Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv cardiac? Ce spun medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv cardiac? Ce spun medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv cardiac? Ce spun medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Nu de puține pacienții ezită să realizeze anumite analize sau investigații medicale tocmai pentru că nu au suficiente informații despre ceea ce urmează să se întâmple.

Iată câteva răspunsuri referitoarea la realizarea unui RMN în situația în care persoana care urmează să facă investigația are și un dispozitiv cardiac:

”Odată cu dezvoltarea tehnologiei, dispozitivele implantabile au devenit tot mai des întâlnite în practica medicală modernă.

CITEȘTE ȘI: Ritm lent pe șantierul grădiniței din Lenauheim

Boli, care până acum 30-40 de ani însemnau o condamnare la moarte sau la chinuri îndurate ani în șir, pot fi astăzi vindecate sau impactul lor asupra calității vieții pacientului poate fi mult redus.

Angioplastia coronariană cu stent în cazul bolii coronariene, utilizarea dispozitivelor implantabile, așa numitele defibrilatoare interne în patologia tahiaritmică sau ca tratament pentru insuficiența cardiacă, plasarea de valve metalice, biologice sau dispozitive de închidere a defectelor septale sunt elemente care au revoluționat medicina modernă, crescând calitatea vieții pacientului și nu în ultimul rând supraviețuirea.

Aceste dispozitive pot deveni problematice atunci când, de exemplu, un pacient are nevoie de o investigație imagistică de tipul RMN (rezonanță magnetică nucleară).

De aceea, denumirea corectă, completă a dispozitivului implantat și firma producătoare sunt elemente esențiale pentru identificarea cu precizie a acestora în diversele baze de date, care ne dau informații importante privind comportamentul dispozitivelor în câmpul magnetic generat de aparatul de RMN.

O astfel de bază de date poate fi găsită și pe site-ul www.mrisafety.com.

În general, stenturile utilizate după 2007 în angioplastie sunt din aliaje neferoase și pot fi supuse fără probleme unui flux magnetic de sub 3 Tesla, cum este în cazul unor aparate RMN.

Un comportament asemănător putem avea și în cazul protezelor valvulare, a dispozitivelor de închidere a defectelor septale, suturilor metalice sternale și clipsurilor vasculare mediastinale, dar, bineînțeles, întotdeauna trebuie verificate bazele de date și site-ul firmelor producătoare pentru a minimiza orice potențial risc.

În ceea ce privește stimulatoarele și defibrilatoarele implantabile, situația este diferită, deoarece câmpul magnetic poate afecta fizic dispozitivul (încălzirea sa și a conectorilor) sau poate duce la o funcționare defectuoasă.

Din acest motiv, identificarea corectă a dispozitivelor ce permit efectuarea investigațiilor prin rezonanță magnetică (din documentația dispozitivului), setarea acestora în moduri care să evite influența electromagnetică pe parcursul investigației și reprogramarea ulterioarș în modul de funcționare optim patologiei pacientului sunt esențiale pentru siguranța bolnavului.

Simpla compatibilitate a dispozitivului cu aparatul RMN nu este suficientț fără o setare corectă din partea medicului electrofiziolog.

În anumite condiții, este necesara chiar prezența acestuia în timpul invesțigatiei pentru a corecta eventualele probleme ce pot apărea”,. spune dr. Razvan Macarie – medic primar cardiolog


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *