Cum arată programul “Prima canalizare”. Ghinea: E diferență mare între ce așteptau unii să facem ca investiții prin PNRR și ce se poate

canalizare 7

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul vrea să implementeze programul “Prima conectare la apă și canalizare”, prin care ar trebui construite 1630 de km de noi rețele de apă și 2470 km de rețele noi de canalizare. Pentru aceasta au fost alocate 1,88 miliarde de euro. Referitor la obiectivele de investiții ale Comisiei Europene pentru reformarea statelor membre UE, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a spus că “este o destul de mare diferență între ce așteptau anumiți oameni din România să facem ca investiții și ce se poate face”.

În Pilonul I – tranziția verde a PNRR, Guvernul propune prin componenta “Managementul sistemului de apă și canalizare” 3 reforme și 8 tipuri principale de investiții.

Reformele, pe scurt sunt, conform documentului prezentat:

  1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene.
  2. Reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale Apele Române (ANAR) în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apelor precum și a implementării corespunzătoare a Directivei Cadru Apă și a Directivei inundații.
  3. Consolidarea cadrului legislativ actual privind stabilirea pragurilor pentru avertizarea fenomenelor meteorologice periculoase și a fluxului de elaborare și transmitere a informărilor, atenționărilor și avertizărilor meteorologice.

Pentru lucrări au fost alocate 1,88 miliarde euro. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a precizat că 976 milioane euro sunt pentru sisteme de apă şi canalizare, 545 milioane euro pentru sisteme de stocare a apei şi 323 milioane euro pentru sisteme de desecare şi drenaj, în agricultură.

sursa: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns