Cum A PIERDUT CJT o finanţare de 10.000.000 DE EURO pentru Spitalul Județean din Timișoara

Spitalul Judetean Timisoara

# Obiectivul era modernizarea și dotarea cu echipamente medicale a 21 de departamente din cadrul a șase secții de ambulatoriu ale unității medicale
# Proiectul avea cea mai mare valoare din țară dintre investițiile de acest tip finanțate din bani europeni
# Pentru ca această finanțare să fie pus în practică, consiliul județean a renunțat la alte două proiecte din fonduri europene

Preconizat de unii adversari politici ai conducerii Consiliului Județean Timiș, ”ghinionul” administrației județene în materie de accesare a fondurilor europene s-a materializat și săptămâna trecută. Pentru a doua oară consecutiv, la licitația pentru achiziționarea aparaturii de ultimă generație, care ar fi trebuit să modernizeze toate ambulatoriile aparținând Spitalului Județean Timișoara, nu s-a prezentat nici o firmă.

Din nefericire, timpul rămas până la sfârșitul anului este prea scurt pentru a mai fi organizată, din nou, o procedură de achiziție publică, astfel că finanțarea de aproape zece milioane de euro s-a pierdut. Aceasta nu va face decât să dea apă la moară celor care se împăunează cu multitudinea de proiecte din fonduri europene pe care le-au finalizat sau care se află în curs de realizare. Pe ansamblu, însă, pierderea este a întregului județ și, implicit, a Timișoarei.

Anunțul prin care se anunță anularea procedurii de achiziție de echipamente pentru Spitalul Județean din Timișoara sună destul de sec: „Ținând cont de faptul că până la data și ora-limită de depunere a ofertelor, respectiv 9.11.2015, ora 12, nu a fost depusă nici o ofertă, se decide anularea procedurii de negociere cu publicare prealabilă a unui anunț de participare având ca obiect achiziția de echipamente medicale în cadrul proiectului de modernizare a ambulatorului de specialitate SCJUT”.

Contractul de finanțare a fost semnat la 9 decembrie 2014, având o valoare de 56,3 milioane de lei, peste 40 de milioane fiind fonduri nerambursabile. Obiectivul era modernizarea și dotarea cu echipamente medicale a 21 de departamente din cadrul a șase secții de ambulatoriu ale spitalului. Durata de implementare prevăzută era de 11 luni, deci expira, teoretic, la 9 noiembrie a.c.

Proiectul de modernizare a ambulatorului de la Spitalul Județean din Timișoara avea cea mai ridicată valoare din țară dintre investițiile de acest tip finanțate din bani europeni. Prima licitație internațională pentru achiziția de echipamente medicale, pentru care anunțul a stat 100 de zile pe SEAP, s-a încheiat la mijlocul lunii septembrie, fără ca vreo firmă să se arate dispusă să furnizeze aparatura, astfel că a fost reluată, iar în 9 noiembrie a fost anulată.
Două minusuri n-au dat plus

Pentru ca acest proiect să fie pus în practică, Consiliul Județean Timiș a renunțat la alte două proiecte din fonduri europene. Primul este cel de transformare a Muzeului Banatului în castel, prezentat în anul 2008, cu o valoare de peste 52 de milioane de lei, din care CJT trebuia să asigure 18 milioane.

Despre acesta, Titu Bojin, președintele CJT, a declarat că a fost un proiect prost pregătit, astfel că nu s-a prelungit durata de realizare a lui. Al doilea proiect prevedea construirea unui centru multifuncțional județean în parcarea CJT de pe terenul fostului comisariat militar. Și aici au existat probleme, întrucât nu se obținuse acordul vecinilor (clădirea Materna), nu s-a făcut un studiu tehnic pentru subsolul care ar fi trebuit să adăpostească o parcare cu două niveluri și s-ar fi putut ivi probleme cu descărcarea arheologică.

Culmea este că la ambele proiecte s-a renunțat și pentru că exista posibilitatea ca lucrările să nu se încadreze în timp!
Voci acuzatoare

În luna mai a acestui an, Marian Vasile, fost vicepreședinte al Consilului Județean Timiș, acuza că s-au pierdut proiecte europene în valoare de 50 de milioane de lei din cauza incompetenţei din instituție. Pe lista lui figurau nu doar Muzeul Banatului și centrul multifuncțional, ci și centrul intermodal de transport și parcul de energii alternative de la Covaci.

Contraargumentele conducerii CJT vizează, în principal, posibilitatea ca banii pentru aceste proiecte amânate să fie accesați în următorul exercițiu financiar, cel din perioada 2014-2020. Din păcate, al doilea an din acest ciclu se apropie de sfârșit și încă nu este clar ce proiecte pot fi accesate și cum. Aceeași speranță este afișată și pentru dotarea ambulatorului de la Spitalul Județean Timișoara.

Deocamdată, nimeni nu a oferit nici o explicație pentru absența totală a firmelor de la cele două licitații internaționale organizate pentru aparatura medicală care ar fi trebuit să ridice nivelul asistenței medicale din Banat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *