Cu cât vând acum românii un hectar de teren

hectar

Cu cât vând acum românii un hectar de teren

În România, pământul a încetat să fie prea ieftin, deși există această impresie la nivel general. În ultimul deceniu, prețul suprafețelor arabile a crescut de peste cinci ori.

Astfel, potrivit unui raport publicat la finalul anului trecut de Eurostat, în țara noastră preţul mediu al unui hectar de teren arabil era în 2020 7.163 de euro, în timp ce în Franţa era de 6.000 de euro, iar în Ungaria era de 4.893 de euro.

CITEȘTE ȘI: Un român din Italia s-a plimbat prin oraș călare pe un ponei. Localnicii furioși: „Îl biciuia, l-a epuizat”

Cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană la terenuri arabile erau în Ţările de Jos, cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar în 2019. La polul opus în privința prețului mediu la nivel statal se situează Croaţia, unde un hectar de teren arabil costa, în 2020, 3.440 de euro.

Conform datelor Eurostat, la nivel regional, cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania, cu o medie de 120.477 de euro pe hectar, în 2020. De partea cealaltă, cele mai mici preţuri din UE s-au înregistrat în regiunea Yugozapaden din sud-vestul Bulgariei, cu o medie de 2.051 de euro pentru un hectar.

În cazul României, cele mai mari preţuri la terenuri arabile sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov – 11.615 euro pentru un hectar –, iar cele mai mici prețuri se înregistrează în regiunea Nord-Vest – 6.261 de euro pentru un hectar.

Acelasi raport Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori, precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sistemele de irigaţii şi, evident, de factorii din piaţă care ţin de cerere şi ofertă, conform antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns