Creşte interesul cultivatorilor timişeni de roşii pentru subvenţia de 3.000 de euro

Producătorii de tomate au început să recolteze; preţul unui kilogram de tomate la plecarea din fermă - 25 - 32 lei

Dacă în 2017 numai 35 de fermieri din Timiş au izbutit să obţină subvenţia de 3.000 de euro pentru cultivarea de tomate în solarii şi sere, în acest an perspectivele par mai promiţătoare.

„Până acum, 29 de agricultori din judeţul au cerut înscrierea în programul de susţinere a cultivării tomatelor în spaţii protejate, dar mai sunt circa 20 care s-au interesat de condiţii şi vor să obţină şi ei sprijinul în valoare de 3.000 de euro, după ce îşi vor mări serele sau solariile şi îşi vor instala capacităţile pentru încălzirea acestora.

Având în vedere că înscrierea în program se poate realiza până spre sfârşitul anului, deja putem spune că interesul fermierilor pentru acest program a crescut substanţial, comparativ cu 2017”, afirmă susţine Doru Petanec, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Timiş.

Spre deosebire de 2017, pentru obţinerea contravalorii în lei a celor 3.000 de euro s-a introdus obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice Direcţiei Agricole cantitatea totală obținută pe suprafața de o mie de metri pătraţi.

Nu este, însă, o cerinţă greu de îndeplinit, iar faptul că în 2017 banii le-au fost plătiţi beneficiarilor cu destul de multă promptitudine şi într-o singură tranşă îi determină acum pe mai mulţi cultivatori să apeleze la această subvenţie consistentă. Pentru anul în curs, bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru susţinerea cultivării de tomate în spaţii protejate se ridică la 183 de milioane de lei.

Ajutorul poate fi accesat de către fermierii care îndeplinesc cumulativ câteva condiţii: deţinerea de spații protejate cultivate cu tomate în suprafaţă de minimum o mie de metri pătrați, marcate la loc vizibil cu inscripția „Program susținere tomate, 2018”, cu menționarea numărului cererii depuse pentru obținerea finanțării; realizarea unei producții de minimum două kilograme de tomate pe metru pătrat; dovada valorificării a cel puțin două tone de roşii, prin documente justificative referitoare la comercializarea cantităţii respective; înregistrarea suprafeţei de sere sau solarii în Registrul agricol local; valorificarea producției în perioadele ianuarie-mai sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *