Cresc efectivele de zimbri din Banat

zimbri 1

Rezervația de zimbri inițiată în urmă cu aproape cinci ani la poalele munților Țarcu, în raza comunei Armeniș din Banatul de Munte, s-a dovedit un succes, principalul obiectiv – repopularea pădurilor vest-românești cu acest mamifer exemplar – fiind atins în pofida dificultăților inerente începuturilor.

Zilele trecute, zimbrilor deja aclimatizați li s-au adăugat încă nouă exemplare, aduse de la rezervația ”Avesta” din Suedia, nou-sosiții urmând să-și petreacă primele două luni în spații protejate, înainte de a fi lăsați în libertate, alături de semenii lor aduși în 2014 și 2015.

Adjudecându-și vreme de câteva milenii statutul de cel mai mare ierbivor din Carpați, zimbrul a dispărut din pădurile românești, potrivit reconstituirilor documentare, la sfârșitul secolului XVIII.

Programul de reintroducere a sa în ecosistemul forestier din țara noastră a fost demarat în 1958, prin rezervația-pilot de la Hațeg. Ulterior s-au mai constituit patru asemenea rezervații, deschise la Vânători-Neamț (1974), Neagra-Dâmbovița (1983), Valea Zimbrilor-Buzău (2008) și, din 2012, Țarcu-Armeniș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *