Creația unor ingineri din Lugoj, cunoscută de NATO. Au realizat o dronă elicopter unică

Creația unor ingineri din Lugoj, cunoscută de NATO. Au realizat o dronă elicopter unică

Creația unor ingineri din Lugoj, cunoscută de NATO. Au realizat o dronă elicopter unică

Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă elicopter unică în România! Este modulară şi poate fi utilizată în mai multe domenii: agricultură, topografie şi chiar militar. În plus, ea ar putea fi folosită şi în misiuni de salvare în locuri greu accesibile. Acum se lucrează la un dispozitiv, care o dată ataşat, va putea ţine în viaţă pacientul până la sosirea medicilor, conform observatornews.ro.

Drona elicopter, cu două rotoare, creată într-un an și jumătate de doi ingineri din Lugoj, este unică în România. Este testată pe aeroportul din Caransebeş, singurul loc din ţară unde poate zbura legal.

Ovidiu Codilă, inginer: Partea cea mai complicată am putea spune ca a fost softul care o ține în aer. Drona nu poate să zboare decât fiind asistată de un calculator și acolo a trebuit să facem niște modificări ca să poată să suporte acest tip de elicopter.

Ovidiu și Bogdan și-au investit în acest proiect toate economiile, adică peste 120.000 de euro. Visul lor a fost să creeze o dronă modulară utilă în mai multe domenii: agricultură, topografie, medical si chiar militar.

Altitudinea maximă pe care poate să o atingă drona elicopter este de 2000 de metri. Utilă în misiunile de salvare și în cele militare. La punct fix poate sta până la 3 ore și e capabilă să aterizeze în orice zonă de relief. Drona poate ridica până la 80 de kilograme, dublu faţă de aparatele care există deja pe piața civilă.

CITEȘTE ȘI: Modificări în circulația unor mijloace de transport în comun, începând din 10 octombrie, în Timișoara

Bogdan Gaşpar, inginer: Chiar am făcut o propunere și am înaintat-o spre Ministerul Sănătății. Vrem sa facem un modul care sa fie un mulaj al părții de sus a corpului. În caz de urgență, când un echipaj nu ar ajunge în timp util sau e undeva pe munte, drona ar veni, se așază și omul se așază în mulaj. În momentul acela de la gât i se iau toate semnele vitale. Doctorul primește de la punctul de control toate informațiile despre pacient, în timp real, și poate decide sa-i administreze, de exemplu, epinefrina sau un antivenin.

Ministerul Apărării Naționale și chiar NATO au aflat deja de drona din România.

Foto: lugojeanul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *