Crăiasa albinelor din Timiş se ia la trântă cu trântorii

apicultoare

Crescători de albine sunt mulți, însă apicultura nu este practicată de multe reprezentante ale sexului frumos. O femeie din Giulvăz sparge tiparele și își dedică cea mai mare parte a timpului harnicelor insecte.

”Aveam puțin peste 20 de ani când am fost la o rudă și am văzut cum se cresc albinele. Am fost impresionată de aceste insecte! Astfel că în ultimii 15 ani, am renunțat treptat la toate animalele și păsările care sunt crescute în mod uzual în gospodăriile de la țară și m-am axat doar pe apicultură. Am început cu două familii de albine și am ajuns la aproape 50. Timpul pe care îl petrec atunci când lucrez cu ele îmi dă o mare liniște interioară. După părerea mea, sunt cele mai gingașe și mai inteligente ființe”, spune Lidia Dascăl.

La trântă cu trântorii
Timișeanca nu se ferește să ia parte la munca albinelor, alături de micuțele insecte. ”Le urmăresc matca, puii, le omor trântorii, iar, dacă e nevoie, le suplimentez hrana. Nu le dau zahăr, pentru că îmi pare rău să le pedepsesc, ci le pun miere. Sunt cu ele toată ziua, de la sfârșitul lui aprilie și până în luna septembrie, când le pregătesc pentru iarnă”, spune Lidia Dascăl.

Apărată de fum
Când a adus acasă primii stupi, femeia nu a știut nimic despre creșterea albinelor. A învățat totul pe parcurs. ”Nu folosesc echipament de protecție. Ca să nu mă înțepe fac foc din coceni, iar fumul mă protejează. Eu fac tot ceea ce trebuie, de la pusul ramelor, până la stoarcerea mierii”, spune Lidia Dascăl.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *