Coșul de Paști, mai scump și ceva mai gol

cosul de pasti

Abia dezmeticiți din iarna care ne-a năpădit în luna martie, timișorenii trebuie să se pregătească pentru Sfintele Paști, cu grijă pentru suflete, case și bucate. În ceea ce privește „coșul” de sărbătoare, se poate spune că se găsesc de toate, chiar dacă mieii au apărut în piețe și hipermarketuri abia de câteva zile.

O privire rapidă asupra prețurilor ne arată că acestea sunt ceva mai mari decât anul trecut, atât din cauza inflației, cât și a iernii prelungite, care a împiedicat apariția pe piață a verdețurilor.

Revenind la carnea de miel, atât de căutată în această perioadă, putem remarca mai multe categorii de prețuri. În marile lanțuri de magazine se găsesc: măruntaie congelate – 14 lei/kg, spată congelată – 55 de lei/kg, gât întreg congelat – 46 de lei/kg, sfert anterior proaspăt – 25 de lei/kg, sfert posterior – 29 de lei/kg, jumătate de miel – 27 de lei/kg, organe proaspete pentru drob – 32 de lei/kg, cotlet – 37 de lei/kg (un pachețel mic costă 10-12 lei, pentru cei cu buget strâmt, care doresc să respecte tradiția).

La piață, situația se mai schimbă, iar kilogramul de miel (întreg, la jumătate sau la sfert) costă 25 de lei. Într-una dintre vitrine am găsit organe congelate la 15 lei/kg și prapur la 5,3 lei bucata. Revenind la prețurile de anul trecut, în aprilie 2017 carnea de miel se vindea la piață cu circa 20 de lei kilogramul. Tot la piață am găsit și caș de oaie, fără de care masa ar fi incompletă, la 20-22 de lei kilogramul, dar și telemea veche, la 25 de lei/kg.

Verdețuri cam puține

Iarna pare să fi stricat socotelile producătorilor de trufandale, astfel că prețurile sunt cam la fel atât la piață, cât și la hipermarket. Salata verde costă trei lei bucata, ridichile, ceapa și usturoiul verde – doi lei legătura, iar despre leuștean deocamdată nu poate fi vorba. Spanacul proaspăt (cel de la piață pare mai fraged decât cel de la magazin) se vinde cu 8 lei kilogramul și se găsește din belșug pe tarabele de pe care nu lipsesc leurda și urzicile (cinci lei plasa).

Completări necesare

De pe masa de Paști nu au cum să lipsească ouăle roșii sau colorate conform fanteziei fiecăruia. După tot scandalul cu scumpirea ouălor de acum câteva luni, lucrurile au revenit la normal, iar ofertele sunt disponibile în mai toate punctele comerciale. Un cofrag de zece ouă poate fi cumpărat cu 5,50 lei, unul de 20, cu 10,50 lei, iar unul de 30, cu 14,99 lei.

Pentru a completa meniul, la desert se cuvine câte o felie de cozonac pentru fiecare mesean. O pască tradițională (540 de grame) costă 12 lei, iar în rest cozonacii au prețuri variabile, de la 10 la 30 de lei, cei mai scumpi având umpluturi din cele mai sofisticate.

Bugetul alocat pentru o masă îmbelșugată va fi ceva mai ridicat decât anul trecut, cu toată strădania gospodinelor de a face economie. Chiar și în marile magazine se poate observa că reducerile de prețuri (ca de sărbătoare) nu mai sunt atât de generoase ca în alți ani, iar produsele aflate la promoție dispar mai rapid din rafturi.

Toate acestea nu-i vor împiedica, însă, pe oameni să se bucure de sărbători alături de familie și cei dragi, atmosfera plăcută fiind cel mai pețios ingredient.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns