Coșul de Paști al timișorenilor, în vreme de pandemie

cos 13

Sărbătorile Pascale din acest an nu vor fi uitate prea curând, pentru că nu se aseamănă cu nimic din ceea ce generațiile actuale au trăit. Pandemia de Covid-19 afectează, fără doar și poate, inclusiv apetitul pentru cumpărături al românilor. Având în vedere că Paștele va fi petrecut acasă, fără musafiri și fără mese întinse, cumpătarea pare a fi cuvântul de ordine al acestor sărbători.

Cozonacii şi pasca tradiţională românească nu vor lipsi nici în acest an de pe masa românilor în perioada Sărbătorilor Pascale, însă vânzările patiserilor vor înregistra scăderi considerabile faţă de anul trecut, din cauza crizei provocate de noul coronavirus şi a restricţiilor impuse de autorităţi. „Anul acesta cred că vom avea o scădere a vânzărilor de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale de circa 30-35 la sută la nivel naţional, faţă de oferta de 7,5 milioane de cozonaci din anii trecuţi. Industria de panificaţie este afectată de criza coronavirusului, mai ales din punct de vedere al producţiei, pentru că oamenii, în urma restricţiilor impuse, au început să facă pâine în casă sau cumpără mai multe produse de la supermarket, inclusiv pâine. În prezent, au avut de suferit în special fabricile artizanale. O să încercăm şi noi în această perioadă să vindem cozonaci cât mai mult în supermarketuri”, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

De asemenea, vânzările de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale vor fi mai mici în acest an cu circa 30 la sută faţă de 2019, din cauza restricţiilor impuse de criza generată de noul coronavirus, iar preţurile vor fi similare cu cele de anul trecut, deşi costurile de producţie s-au majorat în 2020, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van. Conform Observatorului Preţurilor la nivelul UE, preţul la poarta fermei în România este cel mai mic din UE, pentru ouăle obţinute de la găini crescute la cuşti, categoria L+M, ambalate la cofrag de 30 de ouă. Reprezentantul Uniunii Crescătorilor de Păsări susţine că şi cererea de carne de pasăre s-a redus semnificativ în ultimele două-trei săptămâni din cauza măsurilor de restricţie care au închis o mare parte din reţelele de distribuţie, HORECA, catering, iar exportul a scăzut mult din aceleaşi motive.

În unele zone ale țării, prețul cărnii de miel în viu la poarta fermei a scăzut cu până la 15 la sută față de anul trecut. Kilogramul pornește de la 8,5 lei, dar la raft va ajunge mult mai scump, anunță unii crescători de ovine. În alte zone, însă, prețul la crescător este mai mare decât anul trecut. În carcasă, prețul mediu pe kilogram anunțat de statistica Comisiei Europene este de aproximativ 24,5 lei, iar fermierii români zic că nu vând sub 15 lei în viu nici în ruptul capului.

Magazine aprovizionate, cumpărători puțini

Hipermarketurile din Timișoara sunt bine aprovizionate în această perioadă, dar mult mai puțin aglomerate comparativ cu alți ani, ceea ce este de înțeles în contextul actual. Stive de ouă, de cozonaci și de iepurași de ciocolată așteaptă clienții dornici să respecte tradiția, iar carnea de miel este disponibilă în numeroase variante: întreg, pe sferturi sau în pachete mai mici. Ouăle au prețuri acceptabile – 10,99 lei pentru 30 de bucăți sau 9,99 lei pentru 10 bucăți gata vopsite.

cos 10

În ceea ce privește carnea de miel, aceasta costă 30,99 lei kilogramul de sfert posterior cu cap sau 27,99 lei kilogramul de sfert anterior, existând și pachete mai mici, de exemplu, de spată cu os, la 30 de lei kilogramul. Cozonacii sunt mulți și pentru toate buzunarele, de la 11 la 20 de lei bucata. Prețul pentru un iepuraș de ciocolată pornește de la 2,39 lei, iar un pachețel cu dulciuri de Paști costă șapte lei.

Piețe cu marfă multă

Cum tradiția spune că de pe masa de Paști nu trebuie să lispească verdețurile, o privire prin piețe timișorene ne arată că acestea se găsesc din belșug. O legătură de ceapă verde costă doi lei, la fel și usturoiul verde, iar ridichile sunt 2-3 lei. Dintre ierburile aromatice, leușteanul costă doi lei legătura, dublu față de pătrunjel și mărar, comercianții profitând că acesta este de neînlocuit în ciorba de miel. Salata verde se vinde cu 2-3 lei căpățâna, kilogramul de spanac cu 6-8 lei, iar legătura de leurdă cu un leu.

cos 18

Cașul proaspăt de oaie are prețul de 23-25 de lei pentru un kilogram și este foarte căutat de Paști, chiar dacă până acasă punga în care e transportat se umple binișor de zer.

În Timișoara există condiții pentru o aprovizionare cât mai bună a celor dorite pentru masa de Paști, însă iepurașul va fi mult mai reținut în privința cadourilor și va purta mască.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *