Coşmarul verde loveşte din nou! Cel mai de temut alergen din vestul țării face victime din ce în ce mai multe și mai tinere

ambrozie 2

Sute de timișeni solicită în această perioadă altruismul semenilor. Plâng, strănută, îi doare capul, nu se pot concentra, au mâncărimi în zona ochilor și nasului și frisoane, iar leacul poate veni de la comunitate și de la conștiința fiecărui proprietar de teren cu spațiu verde de a-l îngriji și cosi regulat.

carmen bunu panaitescu 2Tot județul Timiș este infestat cu ambrozie, iar concentrația de polen ”otrăvitor” pentru persoanele sensibile crește de la an la an. În momentul de față, sălile de așteptare ale cabinetele medicilor alergologi sunt pline.

”Doar eu consult zilnic peste zece pacienți cu ambrozie. Sunt zile în care stau peste program. În unele cazuri, când este vorba de o expunere foarte mare a persoanei la alergen, ajung să administrez tratament de urgență ca la terapie intensivă, cu hemisuccinat de hidrocortizon. Sunt și cazuri care necesită internare, pentru că au nevoie de terapie cu adrenalină. Este ca alergia la arahide, te poate omorî!”, atrage atenția prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, de la Spitalul Județean Timișoara, specialist în alergologie și imunologie clinică.

 

Zile de chin

Persoanele alergice la polenul de ambrozie au, în perioada august-septembrie, un lung șir de zile de chin. ”De o lună și jumătate nu dorm! Am secreții oculare și nazale. Din cauza lacrimilor, fața mi-e roșie și umflată, ca și cum ar fi fost opărită”, mărturisește Cristina, o timișoreancă pentru care, de câțiva ani, sfârșitul verii și începutul toamnei reprezintă un coșmar prelungit.

 

Boala nu iartă pe nimeni

Potrivit medicilor, în cazul ambroziei, nu mai poate fi vorba de teren alergic, pentru că această boală nu iartă pe nimeni. În zona noastră de câmpie, există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu alte țări, iar când bate vântul, toată partea de vest a țării este infestată.

Conform biologilor timișoreni, o plantă de ambrozie bine dezvoltată produce între 3.000 și 6.000 de semințe. Perioada de maximă polenizare este între 15 august și 15 septembrie, dar înflorirea durează până în noiembrie. Temperaturile ridicate din vară pot determina prelungirea perioadei de polenizare și în luna octombrie, deoarece semințele germinează treptat, astfel că planta poate înflori și mai târziu.

 

Afectați încă din uterul mamei

Cel mai de temut alergen din vestul țării, ambrozia, face victime din ce în ce mai tinere. De altfel, specialiștii timișoreni consideră că primele modificări apar încă din viața intrauterină.

”În mod normal, primele manifestări alergice apar după o expunere de patru-cinci sezoane la un anumit tip de polen. În cazul ambroziei, regula nu se respectă. Sunt copii de circa doi ani care prezintă simptomele caracteristice, ceea ce înseamnă că alergia a apărut după doar un sezon de expunere. Sunt de părere că acest alergen produce modificări încă din viața intrauterină”, a precizat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Dacă, la adulți, instituirea din vreme a unei terapii poate ameliora situația, în cazul copiilor, apar inconveniente de natură medicală. ”La copii sunt mai puține opțiuni de tratament. Le-am recomandat părinților că, dacă au rude în alte zone ale țării, să îi trimită acolo pe cei mici pentru o perioadă, până trece ambrozia”, spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

 

Primarul, solicitat la o întâlnire

Deși medicii afirmă că în Timișoara și în unele comune din împrejurimi a apărut spiritul civic, iar terenurile sunt cosite cu regularitate, ambrozia încă reprezintă o problemă majoră. Din acest motiv, primarul Nicolae Robu va fi invitat, săptămâna viitoare, la o întâlnire la Oncogen, cu medicii de la Spitalul Județean Timișoara, pentru a fi pus în temă cu necesitățile actuale ale populației, din ce în ce mai mult copleșită de simptomele supărătoare ale alergiei.

”Suntem zece cercetători la Oncogen care ne ocupăm de problematica ambroziei. Din cele 11 fragmente din polen identificate a fi cu potențial alergen am reușit deja să producem, prin inginerie genetică, forma recombinată pentru primele trei. Acest lucru este necesar pentru ca să le studiem și să putem pune la punct diagnosticul molecular.

Pentru producerea unui vaccin, în cea mai optimistă situație, este nevoie de șapte ani până în faza de studii clinice, iar până la punerea pe piață vorbim deja de un termen foarte lung. De asemenea, sunt necesare și fonduri. Până atunci însă, îngrijirea spațiilor verzi rămâne principala armă împotriva ambroziei. Din păcate, s-a ajuns în situația în care este atât de mult polen, încât ambrozia nu poate fi distrusă în totalitate.

Deși suntem în aceasă situație, autoritățile nu fac tot ceea ce este necesar. Ar trebui să avem un site pe internet dedicat ambroziei și specialiști care să monitorizeze polenul. Nu este normal să consult un site nemțesc care face estimări pentru Timișoara”, a declarat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Din nefericire, medicii timișoreni nu au previziuni îmbucurătoare pentru restul anului. ”Ambrozia a infestat și culturile agricole, ca de exemplu floarea-soarelui. Astfel, alergenul se va găsi și în mâncare, în ulei și miere”, avertizează specialistul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Coşmarul verde loveşte din nou! Cel mai de temut alergen din vestul țării face victime din ce în ce mai multe și mai tinere

  1. De ce mintit ? Nu afectează pe oricine , doar pe cei alergigi doar pt ei e toxic , zilele trecute am facut camping într-o zonă acoperită complet de ambrozie, din 23 de oameni nici unu nu a avut nimic. Alergii înseamnă sistem imunitar scăzut rezolvativa sănătatea voastră si LĂSAȚI planta in pace. Tratează boala nu simptomele. Dacă eu de mâine devin alergic la polenul de la trandafiri ? O sa ma pun sa rup toți trandafirii din jurul meu o sa sar cardu si la vecini o sa ii rup din parcuri ? Sau o sa ma duc la doctor si o sa rezolv problema de la rădăcina? Ca nu planta ii de vina … ambrozia ă fost aici inaintea noastra ….

    1. Florin, esti un dobitoc ignorant. Ce „boala” are un copil alergic din nastere la alune ? Sau unul alergic la ambrozie? Alunele poti sa eviti sa le inghiti, dar polenul ambroziei nu poti sa eviti sa-l respiri. Intelegi acum ?

  2. Bună seara ,îmi puteți spune va rog dacă din următoare sintome sant pe baza acestei alergi ,va rog dureri de cap zilnic ma trezesc din somn noaptea nu mai pot adormi repede călduri, transpir.sincer eu am mers pe concluzia căci din cauza menopauzei.la fel și fata și nepoata mea Lea ieșit pe piele un fel de blânde roși ca niște mușcături de (,pureci,’).și are mancarimi.au fost la dr.a făcut toate analizele și au ieșit bn toate .nu îmi pot da seama de la ce poate fi astea.matinal putea lamuri în mare va rog frumos?!

  3. Ambrozia a apărut la noi in țara recent. Nu este aici de atât de mult timp. Cât despre tratament … mi-as dori sa existe ceva care sa trateze alergia asta. Din păcate ma număr printre cei afectați. Ce tratamente exista acum nu vindeca ci ameliorează simptomele si nu cred ca dorește cineva sa se îndoape cu pastile și spray-uri de nas 2,5 luni pe an; dar e normal ca cei care nu suferă de așa ceva sa nu înțeleagă cât de supărătoare, incomode, aducătoare de disperare sunt simptomele.

  4. Este nevoie de o campanie de comunicare la radio si TV (nationale, nu locale, pentru ca posturile locale nu prea sunt urmarite nici la nivel local), in care sa se explice ca trebuie cosite terenurile, pentru ca ambrozia provoaca alergii, si ca in caz contrat vor primi amenzi. Cunosc persoane care sunt socate de faptul ca li se cere sa coseasca terenul si considera povestea cu ambrozia o inventie aiurita, prin care autoritatile au mai gasit o cale sa ii mai oprimeze putin. Cine nu e alergic la ambrozie nici nu stie ca exista asa ceva. Este important sa se mediatizeze subiectul, pentru ca numarul alergicilor e in crestere. Bineinteles, ulterior trebuie aplicate amenzi.
    E exact ca pe vremea cand oamenii erau obligati sa dea cu var ca sa dezinfecteze.
    Sunt constienta ca povestea asta cu ambrozia nu se va rezolva niciodata, pentru ca traim in tara asta de ignoranti si neputinciosi, asa cum nicio alta problema nu se rezolva… de cand ma stiu pe lume: sanatatea, transportul, coruptia, etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *