Coșmarul din Gorj nu se mai termină: încă patru cutremure au avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă

Alte patru cutremure în judeţul Arad, după miezul nopții

Coșmarul din Gorj nu se mai termină: încă patru cutremure au avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Specialiştii INFP anunţă că activitatea seismică din zona Gorj este în continuare intensă şi pot apărea replici ale celor două cutremure cu magnitudinea peste 5, unele putând avea chiar intensitate mare.

Trei dintre replici au fost mai mari de 4 până acum, iar patru cutremure s-au produs doar în noaptea de vineri spre sâmbătă. În total, până în prezent au fost înregistrate peste 540 de replici.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Programul zilei de sâmbătă, 18 februarie

”Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML (…) În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, au transmis specialiştii INFP, informează News.ro.

Patru cutremure s-au produs doar ăn noaptea de vineri spre sâmbătă, dar nu au fost de intensitate mare.

Specialiştii precizează că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă, în funcţie de magnitudinea şi adâncimea lor, pot fi resimţite în zona epicentrală.

”Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit acestora, toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INFP.

”Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, au mai precizat specialiştii.

 

stiripesurse


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *