Coronavirus în România: Femeile sunt mai predispuse la îmbolnăvire; risc mai mare de deces în rândul bărbaților

coronavirus 8

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a analizat cazurile confirmate de coronavirus în perioada 26 februarie – 5 aprilie, dată la care se înregistrau 4.051 de cazuri de infecție cu coronavirus Covid-19, dintre care 181 de decese.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu stimulentul de inserție pentru părinții care vor să revină la serviciu, dar angajatorul şi-a suspendat activitatea

Astfel, conform datelor analizate de INSP, femeile au fost mai predispuse la îmbolnăvirea de Covid-19 decât bărbații, însă s-a constatat o predominanță a deceselor în rândul bărbaților.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână analizată.

În plus, dacă la data de 8 martie, în România erau înregistrate opt cazuri de îmbolnăviri de Covid-19, la 15 martie erau 144 de îmbolnăviri, 371 de cazuri, la 22 martie, 1.380 de cazuri, la 29 martie și 2141 de cazuri la 5 aprilie.

Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile analizate (perioada 23 martie – 5 aprilie). Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani. Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.

S-a evidențiat o predominanță a deceselor în rândul bărbaților. Astfel, din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați.41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu
persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns