Copil decedat, în Timiș, din cauza gripei

deces gripa

Un copil de aproximativ un an a decedat de gripă la Timișoara. ”Este vorba de un pacient care a fost adus în weekend de la Distrofici; de pe Strada Teiului, cu diagnosticul confirmat de gripă, complicată cu bronhopneumonie.

CITEȘTE ȘI: Cristi din Banat și-a pus fanii pe gânduri: „Cum mă vreți, bărbat sau femeie?”

Din nefericire a doua zi a murit. Copilul prezenta și alte patologii, avea hidrocefalie și spina bifida”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, în unitatea sanitară sunt internați, în prezent, și alți pacienți suspecți de gripă la care testele rapide susțin diagnosticul, însă se așteaptă confirmarea de la Institutul ”Cantacuzino” din București unde au fost trimise probe.

CITEȘTE ȘI: După Timiș, și la Arad a apărut o suspiciune de pestă porcină africană. 55 de porci au fost sacrificați

În contextul în care numărul deceselor cauzate de gripă a trecut de borna 40, Sorina Pintea, ministrul Sănătății reamintește măsurile pe care populația trebuie să le ia în această perioadă în care se înregistrează o creștere a îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și gripă: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

Ministrul Sănătății a subliniat că se aşteaptă comunicarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mai mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România. ”Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii.

Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a precizat Pintea.

În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare: refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute; instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripă severă – febră, tuse și dispnee, cu debut în ultimele zece zile, fără a aștepta rezultatul de laborator; instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum două săptămâni înainte; vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat; refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia; refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor; transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripă/gripă severă în spitalul/secția de boli infecțioase, iar în caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns