Copil de 14 ani, salvat la Timişoara printr-o intervenție în premieră națională

premiera timisoara

La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara a avut loc o intervenție de embolizare a unei marformații arterio-venoase profunde pe cale venoasă pentru un pacient în vârstă de 14 ani, intervenție realizată în premieră națională, cu succes, la începutul acestei săptămâni.

Procedura de embolizare presupune ocluderea malformației cerebrale pe cale minim invazivă (abord arterialfemural și mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale și de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care se află situată malformația cerebrală) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat în dotarea unității noastre.

Uzual aceste intervenții de embolizare se efectuează prin abord arterial însă în acest caz specific din cauza anatomiei arteriale dificile și a riscului de a induce un deficit neurologic permanant pacientului s-a optat pentru varianta abordului venos mai exact s-a practicat o puncție a venei jugulare drepte de la nivel cervical dupa care vena de drenaj a malformației cerebrale a fost cateterizată iar injectarea de material embolic specific a dus în final la excluderea completa a acestei malformații cerebrale din circulația intra-cerebrală.

Pacientul a suferit o ruptură a acestei malformații în urmă cu circa trei luni iar echipa neurochirurgicală de gardă a evacuat hematomul cauzat de sângerarea acestei malformații iar evoluția pacientului a fost una favorabilă din punct de vedere clinic. Pacientul se recupereaza favorabil”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Timișoara.

Abordarea pluridisciplinară neurochirurgie – neuroradiologie interventională a acestui caz dificil a fost cheia succesului terapeutic. Totodată, în cursul acestei săptămâni au fost tratate cu succes prin embolizare alte cinci anevrisme cerebrale iar pacienții cu vârste cuprinse între 37 și 69 de ani au avut nevoie, în medie, de trei zile de internare.

Introducerea noilor tehnologii medicale de genul tratamentului neuroendovascular minim invaziv și a abordului pluridisciplinar al cazurilor complexe neurochirurgicale s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani la Spitalul Județean Timișoara. „Creșterea numărului de cazuri tratate în acest mod este un obiectiv important al echipei noastre.

Echipa operatorie a fost coordonata de dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris, Franța) și formată din dr. Adrian Tutelcă și dr. Cătălin Juratu„, a precizat conducerea unității sanitare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns