Contribuția asiguratorie pentru muncă

taxe 4

Angajatorii datorează o singură contribuție socială, începând cu veniturile salariale din această lună, conform modificărilor operate în Codul fiscal, respectiv cea asiguratorie pentru muncă. Aceasta este a treia contribuție obligatorie, celelalte două, la pensii și la sănătate, au fost trecute în sarcina angajaților, dar calcularea, reținerea și achitarea la stat revin tot angajatorilor.

Contribuția asiguratorie pentru muncă reprezintă o cotă de 2,25 la sută din suma câștigurilor brute realizate din salarii. Declararea și plata se fac lunar sau trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, respectiv a lunii următoare trimestrului pentru care se plătesc veniturile.

Angajatorii depun formularul 112 – Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Banii colectați din această taxă se distribuie astfel: 15 la sută la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, 20 la sută la bugetul asigurărilor pentru șomaj, 5 la sută la sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, 40 la sută la fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale și 20 la sută la bugetul de stat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns