Contoarele inteligente oferă o multitudine de avantaje clienților

Enel 1

Contoarele inteligente reprezintă unele dintre elementele de bază care contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a energiei electrice. Pe viitor, acestea vor oferi numeroase avantaje consumatorilor finali, care vor putea fi mai ușor de observat atunci când procesul de înlocuire a contoarelor vechi cu cele inteligente va fi încheiat.

Pentru a înțelege mai bine ce schimbări ar putea aduce rețelele inteligente în viața de zi cu zi, imaginați-vă un oraș unde energia va proveni atât de la centralele electrice, cât și de la prosumatorii care generează energie regenerabilă în propriile gospodării.

Consumatorii vor putea utiliza această energie pentru a alimenta autovehiculele electrice sau aparatele electronice sau electrocasnice din casă, putând monitoriza consumul prin aplicații Internet of Things. Astfel, într-un viitor nu foarte îndepărtat, electrocasnicele inteligente vor decide singure când este cel mai bun moment să pornească, în funcție de tarifele orare percepute de furnizorul de energie.

Cum se desfășoară schimbarea contoarelor vechi cu cele inteligente

Cu toții ne dorim ca rețelele de electricitate să ajungă și în țara noastră la nivelul tehnologic înregistrat de țările mai avansate în domeniu, dar rata de schimbare a contoarelor vechi cu echipamentele moderne de măsurare a consumului este încă scăzută în România.

Astfel, cele trei filiale de distribuție de energie electrică ale grupului Enel în România, printre cele mai avansate în funcție de investițiile în această tehnologie, au instalat contoare inteligente la 20-25% dintre clienții lor.

În plus, cele trei companii E-Distribuție au în plan instalarea a 171.000 de contoare inteligente în acest an, astfel că numărul celor care vor beneficia de noua tehnologie va depăși 671.000 de clienți la finalul lui 2019.

Beneficii imediate

Pentru consumatorii finali, instalarea contoarelor inteligente este gratuită, iar avantajele de care beneficiază aceștia sunt multiple. Astfel, indexul poate fi citit de la distanță, fără să mai fie nevoie de citirea de pe teren și de estimările de consum.

În același timp, clienții pot urmări mult mai ușor consumul de energie și, într-un viitor nu foarte îndepărtat, vor putea opta pentru tarife flexibile care vor putea fi configurate la nivel de intervale orare, de zile, de săptămâni, sau de sezon.

În condițiile în care contoarele inteligente transmit informații către dispeceratul distribuitorului de electricitate, defecțiunile de rețea pot fi identificate mai ușor, iar intervențiile în cazul unor avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient.

Nu în ultimul rând, clienții care au montate contoare inteligente sunt protejați de supratensiuni și au șanse la o reconectare mai rapidă dacă deconectarea a fost cauzată de incidente din reţeaua de energie electrică.

Pentru prosumatori, cei care produc energie regenerabilă în propria gospodărie, contorul inteligent este un echipament indispensabil. Aceștia își pot monitoriza cantitatea de energie produsă și pe cea introdusă în rețea, pentru care ei vor fi plătiți de furnizorul de energie și nu invers.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *