Contabilul fugar al unei comune din vestul țării, prins de poliţişti în Tulcea

Contabilul Primăriei Şiştarovăţ, Dănuț Blaguescu, a dispărut în 2018, iar în urma sa administraţia locală a descoperit că lipsesc sume mari de bani, paguba fiind de peste 80.000 de lei. Angajatul a fost văzut ultima oară, de către colegii din Primărie, în 11 septembrie 2018, la începerea programului de lucru. La momentul sosirii unei echipe de control a Curții de Conturi, respectiv la ora 08,30, era deja dispărut.

”Și-a lăsat pe birou telefonul personal, cheile, iar biroul era descuiat, la fel și dulapurile cu documente”, spunea, la vremea respectivă, un angajat.

În aceeași zi, Blaguescu a fost văzut de două ori în Lipova. Poliția a publicat un anunț, după ce familia a sesizat dispariția, iar ulterior contabilul a fost dat în urmărire.

Căutat mai bine de doi ani

Dispariţia angajatului a ridicat multe semne de întrebare, iar poliţiştii păreau incapabili să îl găsească. La un moment dat, Blaguescu a fost localizat pe teritoriul României, după ce a folosit un card bancar, însă autoritățile i-au pierdut urma înainte să ajungă la el. Anul trecut, mai multe surse au declarat pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro că fugarul ar fi protejat de oameni de afaceri italieni, care l-ar ascunde în Brăila. Ar fi vorba de persoane care au avut şi contracte cu Primăria Şiştarovăţ, dar ar fi rămas cu datorii la taxele şi impozitele locale în sumă de aproximativ 260.000 de lei.

Găsit în Tulcea

După îndelungi căutări, poliţiştii au dat de suspect tocmai în Tulcea. Fără a ne oferi mai multe informaţii despre împrejurările în care a fost găsit, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad ne-au confirmat că bărbatul este cercetat în libertate.

“Persoana a fost găsită. Nu mai figurează dispărută. Cercetările în cauză continuă, până în prezent nu s-a luat nicio măsură preventivă”, ne-a transmis IPJ.

Aşteaptă expertiză contabilă

Primarul comunei Şiştarovăţ, Marinel Jurjescu, se declară susprins de vestea dată de poliţişti.

“Aici în comună nu a apărut fostul nostru angajat, noi ştim că este tot dispărut”, ne-a spus edilul, care s-a arătat foarte reţinut în a mai vorbi pe marginea acestui caz.

El a spus totuşi că se mai fac cercetări pentru stabilirea prejudiciului care ar fi fost cauzat de către fostul contabil.

“Aşteptăm rezultatele anchetei poliţiştilor şi efectuarea unei expertize contabile pentru a stabili cu exactitate valoarea prejudiciului”, a spus Marinel Jurjescu.

Între timp, pe pagina oficială a Primăriei Şiştarovăţ, Dănuț Blaguescu figurează în continuare ca angajat al instituţiei, pe postul de contabil. Întrebat despre acest lucru, primarul a spus că informaţiile de pe site nu au mai fost actualizate.

Prejudiciul

Anul trecut, primarul Marinel Jurjescu ne declara că a depus trei plângeri penale şi a calculat un prejudiciu de aproximativ 86.000 de lei.

“Este vorba de bani cash care au dispărut din casierie şi sume aferente unor taxe şi impozite plătite de persoane fizice şi firme, dar care nu se regăsesc în contabilitate, iar chitanţele pentru ele au fost anulate. Presupunem că banii au fost sustraşi”, spunea edilul.

Dosarele deschise în urma plângerilor depuse sunt instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, iar dacă Blaguescu va ajunge în faţa instanţei, Primăria se va constitui parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului.

Problemele din contabilitatea Primăriei au fost evidenţiate şi într-un raport anual al Curţii de Conturi, instituţie care a depus, de asemenea, plângere penală pe numele lui Blaguescu. Dosarul a ajuns tot la procurorii din Lipova şi se fac cercetări pentru infracţiunea de delapidare.

Executat silit

Dănuţ Blaguescu a mai avut probleme şi cu o bancă, după ce a luat un credit pe care nu l-a mai achitat integral. Judecătoria Lipova a decis, în august 2019, să admită cererea de încuviinţare a executării silite, “prin toate modalităţile de executare”, în vederea recuperării sumei de 30.704,56 lei, reprezentând creanţă, la care se adaugă şi cheltuieli de executare silită. Soluţia a fost fără cale de atac.

aradon


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns