Consultații medicale în județul Timiș, în perioada de criză

Capture

Pentru a veni în sprijinul pacienților, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timis  reamintește faptul că se pot consulta pe site-ul institutiei listele cu toți furnizorii care sunt în contract cu instituția. Astfel, pentru fiecare categorie de furnizor  care acordă consultații la distanță pe perioada stării de urgență, sunt publicate datele de contact, respectiv numele furnizorului, adresa și numărul de telefon.

CITEȘTE ȘI: Medic din vestul ţării, mesaj de revoltă: „Am fost scuipată de o pacientă covid pozitiv”

Toate aceste informatii se pot vizualiza accesând site-ul  Casei de Asigurări de Sănătate Timis, secțiunea furnizori de servicii medicale: http://www.cnas.ro/cjastm/

Tot pe site-ul instutiei se gasesc afisate numerele de telefon, precum și adresele de e-mail ale tuturor compartimentelor din cadrul CJAS Timiș, pentru a avea acces nelimitat la informații. http://www.cnas.ro/cjastm/post/type/local/informatii-privind-activitatea-si-masurile-intreprinse-in-vederea-prevenirii-si-gestionarii-infectie.html

Pe perioada stării de urgență, se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia.

Alte măsuri aplicabile pe perioada stării de urgență:

  • Decontarea pentru unitățile sanitare cu paturi aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate a sumelor contractate și decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau din bugetul Ministerului Sănătății, indiferent de numărul de cazuri realizate sau după caz la nivelul activității efectiv realizate, în condițiile în care aceasta depășește nivelul contractat;
  • Pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații/oră.
  • Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
  • Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care erau prescrise de către medicii specialişti.
  • Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respective fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.
  • Pentru emiterea prescripției medicale se pot acorda consultații la distanță în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private
  • Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale și a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.

„În toată această perioadă de urgență, se vor aloca sumele necesare pentru ca toți pacienții să poată benficia de serviciile medicale de care au nevoie. Astfel,  la spitalele care vor trata pacienți cu COVID 19, decontarea se va face la nivelul cheltuielior realizate efectiv de spitale, iar spitalele ce tratează pacienți non COVID vor beneficia de finanțare fără să se țină seama de indicatorii realizați. Un aspect foarte important atât pentru asigurați, cât și pentru furnizori este acela că, pe toată perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii specialisti acordaă consultații la distanță pentru rezolvarea problemelor medicale, fără a mai fi necesară deplasarea la cabinetul medical. De asemenea, in aceasta perioadă este suspendată  obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia”, a declarat Victor Dumitrașcu, președinte-director general al CJAS Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *