Consiliul Local Timișoara a votat prima rectificare bugetară din acest an

Consiliul Local Timișoara a votat prima rectificare bugetară din acest an.

Consiliul Local Timișoara a votat prima rectificare bugetară din acest an.

Consilierii din CL Timișoara au aprobat luni, 19 iunie, o rectificare bugetară prin care reduce cu peste 8 milioane de lei bugetul pentru cultură. Vor exista însă și redistribuiri de fonduri, printre care bani în plus pentru școli, dar și pentru salariile…viceprimarilor, primarilor și ale altor funcționari.

Această hotărâre vine în urma Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2023, prin care Guvernul României a cerut ca administrațiile publice din țară să reducă bugetul pentru ”bunuri și servicii” cu 10%.

Există venituri suplimentare pentru redistribuire

Dacă unele instituții din subordinea municipalității au nevoie de o suplimentare a fondurilor, în cazul altora se va face o redistribuie sau chiar diminuare a acestora.

„Vreau, pe scurt, să dau un context pentru această primă rectificare pe care o facem anul acesta. Avem și vești bune, și vești mai puțin bune. În primul rând, avem o dividendă din partea Retimului, unde deținem 5% din acțiuni, o dividendă de 7,5 milioane de lei, și redistribuim acum aceste venituri suplimentare.

CITEȘTE ȘI: A început procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara. Viitorii studenți își pot crea dosarele de înscriere, online, pe platforma de admitere

Pe partea de cheltuieli sunt mai multe redistribuiri în cadrul bugetului. Cel mai important este că vom crește cheltuielile pentru utilități la școli, pentru Colterm, deci suplimentăm bugetul școlilor cu 8 milioane de lei. Suplimentăm și salariile din primărie și din instituții; după cum știți, Guvernul a crescut salariile viceprimarilor și primarilor cu 10%, și pentru că salariile funcționarilor sunt legate de un coeficient care are legătură cu salariile viceprimarilor, trebuie să creștem și salariile acestora”, a transmis Dominic Fritz înainte de votul aleșilor locali.

Vizavi de TM2023, primarul Timișoarei se plânge că această măsură, de care se știa deja, a trebuit luată în mijlocul anului în care orașul este Capitală Europeană a Culturii. Ceea ce nu ar trebui să constituie un mare impediment, în condițiile în care edilul a mai spus în trecut că evenimentele TM 2023 sunt susținute și cu fonduri europene, cu donații dar și cu aportul altor state. La care, cel mai probabil, se va reveni și cu o rectificare de buget, de la Guvern.

Fonduri primite încă din 2022

În noiembrie 2022, Ministerul Culturii a transmis prima tranșă de bani pentru proiectul Timișoara 2023. Este vorba despre aproximativ 10 milioane de euro. Primăria Timișoara a primit pe programe culturale 18 milioane de lei, iar pe investiții 17,7 milioane de lei, respectiv la Consiliul Județean Timiș – 3,5 milioane de lei pentru proiectele culturale și 10,7 milioane pentru investiții.

În decembrie 2022, Dominic Fritz declara că Germania a decis să contribuie cu 550.000 euro la organizarea programului cultural TM2023.

„Unii întreabă de ce e important ca un primar să fie și un diplomat al orașului său. Iată răspunsul: 550.000 euro este contribuția financiară a Germaniei pentru programul cultural al Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii. Este unul din rezultatele concrete ale vizitelor și întâlnirilor cu oficiali germani. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu “Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Fiecare concert va aduce pe scenă peste 350 de artiști de la Filarmonica Banatul, corul Operei din Timișoara, corul Rutheneum și corul Liceului Ion Vidu. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera, cu liceeni de la Lenau și din Germania, cu participarea Goethe-Institut și a Centrului Cultural German. Le mulțumesc pentru sprijinul financiar consistent, un semnal important de încredere în anul nostru de Capitală Culturală”, a explicat Dominic Fritz, la finele anului 2022. Tot atunci, edilul a mai precizat că a discutat cu președintele Bundesrat-ului, Bodo Ramelow, în luna mai2022, la Timișoara, despre sprijinul financiar pe care Germania îl poate acorda pentru proiecte culturale comune.

În aprilie 2023, 72 de proiecte au primit susținere cu bani de la Ministerul Culturii, care a alocat 24 milioane lei pentru consolidarea Programului Timișoara 2023. Tot atunci, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat rezultatele primelor două etape de evaluare a proiectelor înscrise spre finanțare în programele European Echoes, Inside Timișoara 2023 și Grow Timișoara 2023. Bugetul total al acestei sesiuni de selecție de proiecte care au extins și au consolidat Programul Timișoara 2023 a fost de 24 milioane de lei, banii fiind alocați de Ministerul Culturii. În cadrul programul European Echoes au obținut finanțare 13 proiecte, prin programul Grow vor fi finanțate 42 de proiecte, iar prin programul Inside Timișoara – 17.

Fritz face apel la PSD și PNL “să își exercite influența la București”

Anunțul privind exercitarea influenței sună cel puțin ciudat, prin prisma faptului că sugerează ceea ce juridic amintește tangential de termenul de “trafic de influență”. Dincolo de stângăcia exprimării, primarul USR al Timișoarei face apel tocmai la adversarii politici pe care i-a combătut în postări pe Facebook sau discursuri publice. Nu mai departe de cel de sâmbătă, 17 iunie, de la congresul național al USR, la București.

”Eu încă am speranța că răul făcut se poate întoarce. Fac un apel către membri din PSD și PNL care reprezintă guvernul să își exercite influența la București pentru a modifica proiectul de lege prin care poate fi revizuită OUG-ul. Legea este acum în parlament și trebuie urgent exceptate toate localitățile din țară. Asta cerem toți primarii, nu doar noi, din Timișoara. Vorbim despre servicii publice locale foarte importante și despre absurditatea tăierii de bani pentru cultură în anul 2023. Tocmai că această tăiere la Timișoara nu va avea niciun efect asupra bugetului de stat, pentru că banii rămân în bugetul local. Chiar sper ca în iulie-august să putem repune aceste sume în buget, după decizia din parlament”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În cifre, rectificarea bugetară pentru “bunuri și servicii”, aprobată luni, 19 iunie 2023, în CL Timișoara, înseamnă scăderea aportului financiar din bugetul Capitalei Culturale, astfel: Centrul de Proiecte: -6.114.600 lei; Casa de Cultură: -892.060 lei; Teatrul German: -648.300 lei; Filarmonica Banatul: -591.690 lei.

„Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o producție importantă la Teatrul German din toamnă va trebui anulată și că, în următorii 2 ani, între 40 și 60 de spectacole nu se vor mai juca. La Casa de Cultură, vor fi anulate mai multe spectacole, inclusiv o parte din cele programate în cadrul Zilelor Timișoarei, iar la Filarmonică trebuie să găsim o soluție pentru finanțarea unei scene exterioare, pe care în prezent nu ne-o mai permitem”, a mai spus primarul Dominic Fritz.

Vestea nu este un șoc, rectificarea bugetară fiind anunțată încă din luna aprilie și pusă în aplicare prin ordonanță de urgență a guvernului în mai 2023. Ceea ce a dat o marjă de timp autorităților locale să găsească alternative.

Chiar primarul Dominic Fritz a transmis că aceasta nu va fi „ultima rectificare bugetare votată în acest an”. În aceste condiții, s-ar putea ca la următoarea rectificare să fie realocate fonduri pentru evenimentele culturale. Tocmai de aceea sună alarmist și deplasat pentru un primar USR să facă “apel către membri din PSD și PNL care reprezintă guvernul să își exercite influența la București pentru a modifica proiectul de lege prin care poate fi revizuită OUG-ul.”

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Consiliul Local Timișoara a votat prima rectificare bugetară din acest an

  1. Cand ii duci pe artisti la Gera, pe un mic si-o bere, nu te mai plange de bani.
    Ai dat bani la festivaluri precum ,,Remus Georgescu,, si ai avut 5-10 bilete vandute/ spectacol. Pune un manager la filarmonica si nu un impresar/bisnitar flamand, abonat la banii publici.
    In pandemie , cand 70% din angajati stateau acasa, tu mai angajai artisti pe care i-ai tinut acasa alaturi de ceilalti 150.
    Cand dai mii de invitatii gratuite ca sa nu fie sala goala, sa nu te aud ca te plangi de bani.
    Filarmonica Banatul, astazi, este o afacere a impresarului A.O.F & USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *