Consiliul ASF a decis să ridice autorizația companiei de asigurări Euroins. Ce se întâmplă cu milioanele de clienți ai companiei

Guvernul prelungește valabilitatea polițelor Euroins cu încă 3 luni

Consiliul ASF a decis să ridice autorizația companiei de asigurări Euroins. Ce se întâmplă cu milioanele de clienți ai companiei.

Cel mai important jucător de pe piața RCA, cu 2,5 milioane de clienți, urmează să intre în insolvență.

În acest domeniu România are un exemplu recent – falimentul City Insurance. La momentul retragerii autorizației de funcționare, City Insurance era, la fel ca Euroins în prezent, liderul pieței RCA. Anteior, în 2016, o altă mare companie, Astra Asigurări, a intrat în faliment.

CITEȘTE ȘI: Cuplul edilitar Fritz – Lațcău a trasat sarcină de serviciu polițiștilor locali să înceapă „vânătoarea” de bicicliști și trotinetiști în zona pietonală din centrul istoric

Persoanele care au un contract de asigurare încheiat cu Euroins aflat în derulare vor avea posibilitatea de a denunța unilateral acest contract și de a solicita Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) restituirea contravalorii primei de asigurare aferente perioadei denunțate.

Plata despăgubirilor ce se cuvin persoanelor prejudiciate, care ar fi trebuit să se realizeze de către Euroins, vor fi efectuate tot de FGA. Conform art. 11 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, „Fondul (FGA) asigură efectuarea plăţii indemnizaţiilor/despăgubirilor din disponibilităţile sale, către creditorii de asigurări, potrivit condiţiilor şi plafonului de garantare stabilite de prezenta lege”.

Persoanele prejudiciate vor transmite cererile de despăgubire către FGA. Având în vedere numărul mare al clienților și în funcție de numărul de dosare de daună rămase nesoluționate, procedura de soluționare a cererilor și de acordare a despăgubirilor ar putea fi una de durată,.

În cazul soluționării cererii de despăgubiri de către FGA, cuantumul maxim al despăgubirilor ce pot fi acordate este de 450.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.

Cât a plătit FGA ca urmare a falimentului City Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat pe 17 septembrie 2021 că a luat decizia de a retrage autorizația de funcționare a Societății Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, precum și de a promova cererea privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acestei societăți.

Începând cu 29 noiembrie 2021 și până la finele anului 2022, FGA a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance, aproximativ 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA. În total, sunt peste 250 de mii de cereri de plată înregistrate.

Precizările premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că ASF trebuie să vină cun raport complet şi să spună care sunt concluziile în urma verificărilor la liderul pieţei RCA. În plus, premierul spune că în cazul în care compania ar intra în insolvenţă, statul ar trebui să vină şi să preia şoferii care vor rămâne fără asigurare RCA.

„Știți foarte bine că ASF este cea care are în responsabilitate toate acțiunile de monitorizare, de control, a ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor sociale, respectiv activitatea firmelor de asigurări. ASF este o agenție subordonată Parlamentului României și din discuțiile pe care le-am avut rezultă că în perioada imediat următoare conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament, să aibă loc audieri în Parlament. Discuțiile pe care eu le-am avut, în calitate de premier, cu președintele ASF,  au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor. Discutăm despre o companie de asigurări care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze efectele”, a declarat Ciucă, citat de stiripesurse.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *