Consilierul local Radu Țoancă: ”Timișoara e în pragul unui nou scandal financiar”

Consilierul local Radu Țoancă: ”Timișoara e în pragul unui nou scandal financiar”

Un nou scandal financiar ar putea apărea în Timișoara, asemenea celui de la Colterm, atrage atenția consilierul local PSD Radu Țoancă. Iată ce susține acesta, acuzând indolența administrației locale:

”Administrația Fritz încalcă – al doilea an consecutiv – legislația națională și europeană. Sprijinul financiar către Colterm a depășit cu mult toate plafoanele legale, devenind Ajutor de Stat (ilegal).

Amenda istorică încasată de administrația Fritz în anul 2021 pentru Colterm – pe care edilii încearcă să o paseze mediatic în cârca fostei administrații, stârnind hohote de râs, asociate acestui demers imatur și penibil- va fi eclipsată în acest an, din punct de vedere al sumelor, de un nou scandal financiar imens, care va agăța consecvent Timișoara pe harta scandalurilor nerespectării legislației europene, de data aceasta nu în probleme de mediu, ci în domeniul schemei privind ajutorul de stat.

Echipa “reformistă” Fritz- Lațcău- Creiveanu se pare că și-a propus să califice orașul nostru pentru Premiul “Zmeura de aur”’în administrație și nu pentru Capitală Europeană a Culturii!

Concret , este vorba despre Ordinul 1121/2014 ( vezi Anexe ) privind Schema de Ajutor de Stat, care prevede o sumă maximă anuală de 15 milioane de euro ( circa 75 milioane de lei ) pe care o pot primi, ca sprijin financiar, operatorii economici – inclusiv Colterm- din domeniul sistemului centralizat de termoficare.

Depășirea acestui plafon anual devine Ajutor de Stat, fiind nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene. Pentru obținerea acestei derogări sunt necesari următorii pași:

– Declanșarea din timp a procedurii de consultare prealabilă cu Consiliul Concurenței;
– Este interzisă implementarea unui ajutor de stat până la aprobarea Comisiei Europene ( prevedere încălcată deja de Primăria Timișoara);
– Consiliul Concurenței îndeplinește rolul de autoritate națională de contact între autorități și instituții publice furnizoare de ajutor de stat și Comisia Europeană.

Consultările și notificările pentru o Schemă de Ajutor de Stat trebuie demarate preventiv, înainte fi angajate subvenții publice, în condițiile în care, la nivel european, are loc o politică de reducere cvasi- generală a subvențiilor. În caz contrar, se adoptă o decizie de suspendare a oricărui ajutor de stat și se vor face demersuri de recuperare a sumelor acordate ilegal.

Este clar că administrația Fritz – complet analfabetă administrativ- nu a respectat această foaie de parcurs și a expus din nou orașul unor sancțiuni financiare rușinoase.

Pentru că anul trecut suma acordată Colterm a atins cifra de 199 de milioane de lei ( cu mult peste plafonul de 75 de milioane, chiar dacă luăm în calcul ajutorul guvernamental si pierderile tehnologice ) , iar în acest an numai cheltuielile cu subvenția gigacaloriei însumează 150 de milioane de lei. Consecință cea mai dramatică pentru abonații Colterm va fi triplarea și nu dublarea a facturii directe pentru încălzire și apă caldă pentru acest an.

CITEŞTE ŞI: Avocații angajați să salveze Colterm-ul cer bani publici și pentru că îi învață pe oamenii lui Fritz cum să NU răspundă presei

P. S . – Controlul Curții de Conturi recent încheiat la PMT pe tema termoficării atrage atenția, explicit, asupra plafonului privind Schema Ajutorului de Stat, însă nu este pentru prima dată și cu siguranța nici pentru ultima oară când oamenii noi vor ignora, cu desăvârșire, aceste recomandări legale și vor guverna în lumea lor, nederanjați- deocamdată – de nimeni”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *