Conform deciziei consiliului local, timișorenii vor fi apărați de verii lui Superman

superman

Pentru a doua oară în ultimele luni, Direcția poliția locală Timișoara a elaborat un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea normei de hrană, care ar trece de 700 de lei în fiecare lună.

De această dată, polițiștii locali au legea de partea lor, guvernul alăturând, din acest an, poliția locală celorlalte structuri militarizate din Ministerul de Interne și din Ministerul Apărării Naționale care beneficiază de normă de hrană. Primarul Nicolae Robu nu a fost de acord cu această idee și a declarat public că își menține poziția. Cu toate acestea, nu a avut nici o pârghie legală să oprească proiectul, astfel că a lăsat decizia la mâna consilierilor locali, în cadrul ședinței în plen de ieri.

În afara proiectului privind hrana polițiștilor locali, aleșii s-au mai hârjonit, la capitolul interpelări, pe diverse teme cu iz politic, dintre care nu a lipsit restanța la plata chiriei pentru sediul PSD sau costurile cu telefonul primarului.

Consilierul Petrică Folică a fost foarte combativ la ședința de ieri, cerând ca PSD Timiș să fie dat afară din sediu, pentru că nu și-a plătit chiria, iar contractul prevedea în acest caz rezilierea după 60 de zile. Mai mult, Folică a cerut ca imobilul să fie atribuit ca sediu inspectoratului școlar.

Primarul Nicolae Robu i-a mai tăiat din elan alesului, replicând că nu crede că ar fi fost o decizie potrivită, înțeleaptă ca, în condițiile în care PSD a înțeles să achite datoriile, să se mai ceară rezilierea și evacuarea. În replică, consilierul Radu Țoancă a redat un proverb: „Câinele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia”. În același context, a venit vorba și despre nota de plată piperată de la telefonul primarului, atât timp cât acesta era plecat în străinătate. Primarul a explicat că factura a fost atât de mare din cauza transferului de date, întrucât el primea fotografii cu deszăpezirea, dar, dacă ar fi fost avertizat de firma de telefonie mobilă la ce costuri ridicate a ajuns, ar fi renunțat.

Polițiștii locali pot mânca de 24 de lei zilnic

Unul dintre proiectele pe care primarul nu le-a agreat a fost cel legat de acordarea normei de hrană pentru polițiștii locali. „Eu am respectat procedura, nu primarul este împuternicit să ia asemenea decizie, ci consilierii locali. Există bani prevăzuți în bugetul poliției locale, 2,6 milioane de lei, sunt suficienți, astfel că nu mai aveam temei legal să nu înaintez proiectul consiliului local pentru ca acesta să ia decizia. Intenționam să vin cu altă variantă, recunoscând munca grea a polițiștilor locali, mă refer la cei care stau în stradă, să alocăm parțial, nu pe fiecare zi, ci câteva pe lună.

Până la urmă, am fi putut să ajungem pe la o sumă de circa 200 de lei pe lună, așa consideram eu normal. Este o muncă dificilă, dar ar trebui un spor salarial foarte clar specificat”. În replică, s-a spus că legea a fost deja aplicată în mai multe orașe din țară, primul fiind Sibiul, iar proiectul a trecut în unanimitate.

Angajații poliției locale vor primi, astfel, de la data intrării în vigoare a deciziei consilierilor locali de ieri, circa 700 de lei pe lună în plus față de salariu. Normele de hrană sunt diferite, astfel: polițiștii locali și șefii lor vor primi 24 de lei pe zi, personalul contractual, câte 18 lei pe zi, iar polițiștii locali care lucrează în ture sau schimburi vor beneficia de doi lei în plus pe zi față de cei 24, adică de 26 de lei. Legiuitorii au apreciat că un polițist local ar trebui să aibă în meniu circa 5.000 de calorii (?!) în fiecare zi, ceea ce ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe nutriționiști, care spun că un asemenea aport caloric ar duce rapid la obezitate. Atâtea calorii ar fi demne de meniul lui Superman, cunoscutul erou din filme și benzi desenate având, însă, de salvat lumea cam de două-trei ori în fiecare zi.

Ceilalți bugetari nu primesc mai nimic, iar în instituțiile sau firmele private în care se acordă tichete de masă, acestea se dau doar pentru zilele lucrătoare, iar unul are valoarea de 9,35 lei. De asemenea, alocația de hrană pentru copiii instituționalizați este, la ora actuală, de 16,6 lei.

Tot ce pot spera timișorenii de acum înainte este să beneficieze mai mult de prezența celor 225 de polițiști locali înalți, voinici și bine hrăniți, deveniți în urma primirii acestor sume respectabile adevărate spaime ale infractorilor de orice soi, și ca nu cumva vajnicii apărători ai legii să se ascundă prin restaurante savurându-și miile de calorii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *