Conflictul teritorial cu Ghiroda, văzut de la Giarmata

„E ușor să faci administrație când ai o economie care îți aduce bani”, a ținut să ne spună primarul Virgil Bunescu. Cu aceasta și-a început mandatul, respectiv cu încercarea de a aduce înapoi ceea ce a aparținut comunei în materie de teritoriu, înainte de instalarea regimului comunist.

Dar litigiul cu vecina Ghiroda, căruia comuniștii i-au adăugat, în 1968, cu prilejul organizării administrativ-teritoriale pe județe, orașe și comune, sute de hectare care nu i-au aparținut, a pornit doar în momentul în care primarii au fost puși de prefect, după decenii, să semneze că sunt de acord cu această realitate.

Bunescu nu a semnat și a pornit acest litigiu. Trebuie menționat că și față de Dumbrăvița, Giarmata a avut revendicări teritoriale, dar solicitarea nu a ajuns în instanță. Există însă o oarecare resemnare, pentru că prima instanță a respins solicitarea Giarmatei, procesul fiind acum la Curtea de Apel, în recurs.

„Pe semne că se dorește să rămână lucrurile cum le-au lăsat comuniștii”, spune primarul Virgil Bunescu (foto). Din harta pe care ne-a pus-o la dispoziție edilul, reiese că pretențiile teritoriale se referă în principal la un perimetru care cuprinde terenul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara, cartierul Aeroport și cea mai mare parte din satul Giarmata Vii, acum aparținător de comuna Ghiroda.

Pe acest perimetru se află și câteva fabrici din zonă, adică o bună parte din zona industrială de lângă Aeroport. Miza acestui demers vizează direcția în care se vor îndrepta banii plătiți la bugetul local de firmele din această zonă industrială și de servicii, respectiv dacă situația va rămâne la fel sau destinatarul lor va fi altul, de la data finalizării acțiunii în contencios.

După cum am constatat și la Ghiroda, ambii primari rămân rezervați în declarații vizavi de acest litigiu, așteptând verdictul instanței de judecată.

giarmata

1 Comments
Nicoleta 19/05/2016
de locuintele sociale nu se vorbeste nimic.parca era vorba ca se vor da in folosinta dupa data de 13 martie2016 asa s-a scris in monitorul nr 62 .ianuarie 2016 . al comunei Giarmatam ca vor fi gata. Nu se mai aude nimic de acele locuinte.