Concurs între autorități pentru construirea noilor maternități

Primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, a anunțat în aceste zile finalizarea studiului de fezabilitate pentru noua maternitate care se va construi cu bani de la bugetul local, pe un teren din zona Bogdăneștilor.

„Am avut ultima discuție asupra studiului de fezabilitate și l-am agreat, deci el va intra la aprobare în proxima ședință de consiliu local. După aprobare, se va porni elaborarea proiectului tehnic, iar după finalizarea acestuia se va organiza licitația pentru execuție. Eu sper ca lucrările să poată începe chiar din acest an.

Noua maternitate va arăta superb, așa cum se poate vedea din pozele atașate, iar interioarele și dotările vor fi la cele mai înalte standarde în domeniu. După toate evaluarile, va fi cea mai modernă maternitate din România. Prioritatea pe care o acordăm acestui obiectiv este o nouă dovadă a prețuirii pe care o avem pentru tineri, a accentului pe care-l punem pe stimularea creșterii natalității în oraș și regiune, prin asigurarea de condiții cât mai bune”, a explicat Nicolae Robu.

Noua unitate sanitară se va întinde pe 15.000 de metri pătrați, va avea șase etaje, 236 de paturi, din care 150 pentru obstetrică-ginecologie, 16 pentru terapie intensivă și restul pentru neonatologie.

Maternitatea va avea și un departament de fertilizare in vitro, iar unele saloane vor avea două paturi și baie proprie. La ora actuală, Spitalul Municipal din Timișoara include și o maternitate, care își desfășoară activitatea în clădirea de pe strada Odobescu, care nu aparține municipalității și pentru care se plătește de la bugetul local o chirie de circa 5.000 de euro pe lună.

Și CJT va construi o unitate similară

Consiliul Județean Timiș are, de asemenea, un proiect referitor la construirea unei noi maternități, aparținând de Spitalul Județean și care urmează să o înlocuiască pe cea actuală, găzduită într-o clădire veche și necorespunzătoare.

Acum două luni, instituția a anunțat finalizarea studiului de fezabilitate și aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici. „Noua clinică va fi un etalon la nivel național în materie de servicii medicale și dotări.

Nu am făcut rabat la calitate. Vrem ca și în sistemul public să putem oferi servicii de calitate, precum cele din privat, chiar superioare acestora. Sănătatea este prioritară pentru noi. Investim mereu pentru a aduce și a menține la standarde de calitate normale spitalele, clinicile care se află în grija noastră”, a declarat pe această temă președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Maternitatea construită de CJT lângă Casa Austria va cuprinde, printre altele, compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi.

De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă, prematuri, nou-născuți eutrofici, cât și facilități pentru însoțitori. Maternitatea va avea și o secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă. Clinica va avea demisol, parter și patru etaje, o suprafață desfășurată de 6.000 de metri pătrați, va costa 50 de milioane de lei, iar finanțarea va fi asigurată printr-un proiect european pe programul Interreg V-A România-Ungaria.

Durata efectivă de realizare a investiției CJT va fi de doi ani, iar conducerea Primăriei Timișoara consideră că lucrările la cealaltă maternitate ar putea începe chiar în acest an.

Se pare că s-a declanșat o adevărată competiție între cele două instituții, astfel că Timișoara s-ar putea alege, în urma acestui fenomen, cu două maternități nou-nouțe. Ar fi bună și una, la standardele promise, chiar dacă se va naște cu două… moașe. Doar familii tinere să fie, dornice să aibă bebeluși…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

2 Comments
Dan A. 3 mai 2019
Nu sunt fan PSD, dar ceva ma face sa cred ca maternitatea de langa Judetean se va face in 2-3 ani, pe cand cea a lui Robu va fi pe undeva pe langa statia de metrou din Sacalaz. Acolo se vor naste numai copii facuti on-line pe Facebook.
Paul D. 3 mai 2019
Zona din preajma Spit. Județean, e sufocată de mașini !!!!! În locul stadionului, ar trebui făcută o parcare supra-etajată !!!