Concerte pe-alese la „Timişoara Jazz Festival”

jazz

În perioada 21-23 noiembrie 2018, Fundația Culturală „Jazz Banat”, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, organizează a doua sesiune de concerte din cadrul „Timişoara Jazz Festival”, manifestare ajunsă în acest an la ediția a X-a.

În prima şi a doua seară a festivalului, melomanii sunt aşteptaţi în sala multifuncţională a CJT, iar în cea de-a treia, la Biserica Millennium din Piața Romanilor nr. 6 (Piața Traian).

Miercuri, la ora 19, în sala multifuncțională va concerta grupul timișorean Pământ (Lorin Gruia – vioară, Marcelle Poaty-Souami – clape, Fery Sekeres – tobe și Mircea Ardelean Jr. – leader, bansuri, caval românesc, didgeridoo, bas, voce).

CITEȘTE ȘI: Imagine de groază: Zeci de animale moarte pe un câmp

Pământ este un proiect World Music cu teme inspirate din folclorul românesc și din diferite stiluri muzicale ale lumii (India, Balkan şi Afro), iar trupa cântă despre natură, tradiţie, transformare şi despre întoarcerea la rădăcini. Cel de-al doilea concert al serii va fi susținut de celebrul chitarist francez de origine vietnameză Nguyên Lê, care va apărea în faţa publicului alături de Himiko Paganotti (voce), Romain Labaye (bass) și Gergo Borlai (tobe), cu proiectul „Jimi’s Back”, inspirat de muzica lui Jimi Hendrix.

Nguyên Lê (n. 14.01.1959, Franța) este unul dintre cei mai valoroși chitariști francezi. Părinții săi, de origine vietnameză, s-au stabilit în studenție la Paris. Nguyên Lê nu a urmat o pregătire muzicală academică, ci a absolvit Facultatea de Filosofie, fiind autodidact în domeniul care l-a făcut celebru. Pasiunea sa pentru chitară, pentru rock, pentru jazz, muzică improvizată, contemporană și world music, dar și talentul său deosebit l-au propulsat rapid printre cei mai buni chitariști atunci când a ales să se dedice total scenei.

CITEȘTE ȘI:Cei şapte primari care au speriat vestul

O parcurgere a biografiei sale te lasă copleșit de multitudinea și diversitatea colaborărilor de care a avut parte, de la Carla Bley, Michel Portal, Nana Vasconcelos, John Taylor, Renaud Garcia-Fons, Paul McCandless, la Trilok Gurtu, Dhafer Youssef, Paolo Fresu, Peter Erskine, Cæcilie Norby, Lars Danielsson, Bojan Z., Youn Sun Nah, Gary Husband și mulți alții. Are 17 albume ca lider (dintre care 15 la ACT Music), peste 30 cu trio, quartet sau alte formule.

În cea de-a a doua zi a festivalului, de la ora 19, va urca pe scena Timișoara Jazz grupul Sebastian Burneci Quintet.

Cei cinci artişti (Sebastian Burneci – trompetă, George Natsis – pian, Vocoder, Simona Strungaru – electronice, Adrian Flautistu – chitară bas, Vlad Popescu – baterie și Radu Pop – visuals) vor prezenta ultimul proiect semnat de trompetistul Sebastian Burneci, intitulat „I Dream That I Am Awake”.
Inițiat la începutul acestui an, proiectul a fost lansat în cadrul Stagiunii de Jazz a Teatrului ACT.

George Natsis (pian), Adrian Mircea Flautistu (contrabas) și Vlad Popescu (baterie) sunt membri permanenți sau colaboratori ai Big Band-ului Radio, unde Sebastian activează ca prim trompetist, iar Simona Strungaru (electronice) a colaborat ca pianist, orchestrator sau dirijor în majoritatea producțiilor semnate de Burneci.

Format atât din compoziții mai vechi, cât și din piese noi, „I Dream That I Am Awake prezintă” o chintesență a activității din ultimii cincisprezece ani a trompetistului, unul dintre cei mai valoroși muzicieni din noua generație, fondator și lider al Bucharest Jazz Orchestra, membru activ în proiecte internaționale de jazz și parte integrantă a celor mai importante înregistrări și producții live din ultimii ani.

George Natsis este pianist, compozitor, orchestrator și dirijor prodigios, semnează orchestrații și aranjamente pentru emisiuni de televiziune și albume discografice. Activitatea sa compozițională este răsplătită cu o serie de premii, iar ca dirijor, s-a aflat la pupitrul multor concerte de jazz, de rock simfonic sau camerale.

Vlad Popescu este membru al Big Band Radio din 1992 și percuționist secund al Filarmonicii „George Enescu” din 1996. Evoluează ca baterist și percuționist în concerte internaționale și la festivalurile de jazz din România. În 2011, inițiază proiectul „Stagiunea de Jazz”, în parteneriat cu Radio România Cultural și Teatrul ACT.

Adrian Flautistu concertează ca solist cu Filarmonica din Botoșani și imprimă alături de Rapsozii Botoșanilor. Plecarea la Conservatorul din București îi aduce multe colaborări cu nume importante din muzica românească, precum Nicu Alifantis, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian.

Simona Strungaru este pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film. A studiat pianul la Conservatorul din Amsterdam, iar în 2015 a lansat orchestra și conceptul „Simona Strungaru Symphonics” în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului.

A doua seară va fi încheiată de Tal Gamlieli Trio, din Israel.
Contrabasistul Tal Gamlieli va urca pe scena „Timișoara Jazz Festival” alături de Moshe Elmakias (pian) și Yosef Ben Roy (tobe).

Tal Gamlieli este câştigătorul Marelui premiu al revistei „Downbeat”. A înregistrat şi a cântat în turnee alături de mari muzicieni, precum trompetistul Avishai Cohen, pianistul Danilo Perez sau saxofonistul Dayna Stephens. Grupul a urcat pe scenele marilor festivaluri din întreaga lume: „Love Supreme Jazz Festival”, „Panama Jazz Festival” şi „Red Sea Jazz Festival”. Tal are un stil muzical extrem de expresiv, liric şi armonios, care exprimă o serie de sentimente şi emoţii, de la dorinţă şi compasiune până la veselie şi exuberanţă. Albumul său de debut, „Dania”, înregistrat alături de Avishai Cohen, a fost lansat în luna iulie a anului trecut.

Pe 23 noiembrie, la ora 19, la Biserica Millennium din Piața Romanilor, Daniel Dorobanțu și Petre Ionuțescu vor lansa albumul „Cartea de piatră”.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta lui este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului.

Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației înseși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul „Ars Electronica” din Linz și menționate în „The New York Times” și „The Guardian”. Este considerat un pionier al muzicii ambientale în România. În 1995, artistul a fondat Thy Veils, ca proiect individual de studio.

Petre Ionuţescu a absolvit Liceul de muzică din Arad şi Conservatorul la Universitatea de Vest Timişoara, promoţia 1999. Între 1995 şi 1999 a fost prim-trompetist al Filarmonicii din Arad si a colaborat cu filarmonicile din Timişoara şi Sibiu. După muzica simfonică a experimentat un colorit divers de stiluri: ca jazz, funk, acid jazz etc. Este unul dintre membrii fondatori al trupelor Blazzaj şi Funky Growl.

Colaborează cu diversi artişti precum Alexandrina, Thy Veils, Subcarpați, Stepan Project, AG Weinberger și mulți alții. În 2013 pune bazele proiectului solo Trompetre, căruia i s-au alăturat pe parcurs mai mulţi colaboratori și prieteni din zone artistice diferite, conceptul proiectului devenind astfel Trompetre cu prietenii.

Biletele se vor putea cumpăra la intrare sau online de pe www.bilete.ro , la preţul de 60 de lei pe zi.

premii renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *