Concert inedit pe Bega, la Timişoara. Publicul este aşteptat pe ambele maluri

Primele semne de vară

Concert inedit pe Bega, la Timişoara. Publicul este aşteptat pe ambele maluri

Vineri, 5 mai 2023, debutează inițiativa Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale, ce are ca scopuri reluarea navigației pe întreaga lungime a râului Bega și activarea canalului prin artă și cultură.

În prima zi va avea loc o conferință de presă în cadrul căreia arh. Alexandrina Ciortuz (manager proiect) și arh. Bogdan Demetrescu (coordonator) vor vorbi reprezentanților media despre obiectivele proiectului EpB2023 și despre activitățile ce vor fi organizate pe parcursul acestui an.

Conferința va avea loc pe Bega, pe vasul Pelican – simbol al Timișoarei, pe relația ponton D’arc pe Mal – Uzina de Apă și retur. Echipa extinsă de implementare a proiectului și reprezentanții partenerilor vor avea apoi ocazia de a naviga până la ecluza de la Sânmihaiu Român, schimbând idei despre activitățile ce vor fi organizate în lunile următoare și despre structura proiectului propusă de către Fundația DALA, D Proiect și D’arc Timișoara.

„O prezență importantă o constituie delegația sârbă ce va participa la prima acțiune a proiectului Ecluze pe Bega din acest an, cu reprezentanți din partea Društvo Arhitekata Zrenjanin (Asociația Arhitecților din Zrenjanin), DANS – Društvo Arhitekata Novog Sada (Asociația Arhitecților din Novi Sad), precum și din partea asociațiilor kuda.org (Novi Sad) și PhotoExpo (Zrenjanin). Vom învăța de la prietenii sârbi care sunt modurile în care comunitățile de dincolo de graniță relaționează cu Bega, o folosesc și profită de ea, respectând râul și habitatele acestuia în același timp”, transmit organizatorii.

Blazzaj în mișcare, între Podul Eroilor și Podul Decebal

Sâmbătă, 6 mai 2023, cu începere de la ora 19.00, are loc debutul proiectului prin muzică, cu un concert inedit alături de Blazzaj. Publicul e așteptat pe ambele maluri, pe jos, în alergare ușoară sau cu bicicleta, în timp ce trupa va cânta de pe Pelicanul aflat în mișcare. Se porneşte de la Podul Eroilor (Gara de Nord), muzica va naviga încet către Podul Decebal (Băile Neptun) și apoi se va acosta la pontonul D’arc pe Mal, acolo unde sunt așteptați toți cei care vor să guste puțin din atmosfera specială a unui apus pe Bega.

Întregul traseu poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta, de-a lungul acestuia existând, de asemenea, numeroase locuri de relaxare de unde puteți urmări concertul inedit în mișcare pe care inițiativa Ecluze pe Bega îl propune pentru debutul evenimentului din acest an.

„Călătoria funk a prietenilor noștri a început în 1998, când un grup de muzicieni provenind din diferite genuri muzicale (de la jazz, la muzică clasică și până la hardcore) au inventat un dispozitiv complex, plin de dinamism și culoare, alimentat cu explozii de energie, scris în oglindă și citit Blazzaj.

Clădiri și mașini ce dansează, ghetouri de aur, orătănii personificate, sarcasm, umor și visare – se regăsesc toate în poveștile Blazzaj, o trupă în permanentă schimbare, ce aduce cu fiecare apariție prospețime și energie în peisaj.

Echipajul:
Valentin Potra – tobe
Alexandru Pascu – bass
Gabriel Almasi – chitară, synth
Petrică Ionuțescu – trompetă, clape
Lucian Nagy – saxofon, instrumente de suflat
Octavian Horvath – voce

De-a lungul celor 25 de ani de activitate muzicală, Blazzaj au urcat pe scenă alături de: Al Jarreau, Al Di Meola, Dandy Warhols, Defunkt, Toy Dolls, Parov Stelar și mulți alții.

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” își propune să continue activitățile demarate anul trecut, la acel moment testându-se realizarea de conexiuni culturale, ecologice și economice între Timișoara și teritoriul din proximitate, până la frontiera cu Serbia. Inițiativa din acest an, propusă de către asocierea dintre Fundația DALA, biroul de arhitectură D Proiect și clubul timișorean D’arc, are ca scop principal punerea în discuție a reluării navigației pe Bega, pe întreaga lungime a canalului și consolidarea poziției Timișoarei ca pol și port cultural în regiune”, au precizat Ecluze pe Bega.

CITEŞTE ŞI: Primăria Timișoara încasează taxe și chirii pe construcții “ilegale”! Documentele atașate vorbesc de la sine

Proiectul face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *