Conacul de la Herendeşti şi-a uitat până şi… povestea

conac herendesti

Dacă ajungi în satul Herendeşti, aparţinător de comuna timişeană Victor Vlad Delamarina, e imposibil să nu-ţi atragă atenţia. A fost, cândva, extraordinar de frumos şi, de bună seamă, impunător.

Un conac în adevăratul sens al cuvântului, cu o arhitectură urbană, demn de centrul unui mare oraş din Banat, aşa cum ar fi arătat pe la începutul veacului XX.
CITEŞTE ŞI: Trafic de substanţe toxice la Chişoda

Acum, văduvit de pălăria acoperişului, pare să fi pierdut lupta cu natura înconjurătoare. Dintre pardoselele de odinioară, pe care le poţi bănui scumpe, pe potriva întregii construcţii ridicate, cu siguranţă, de un om cu dare de mână şi cu buzunarele doldora de bănet, urcă spre cer crengile verzi ale unor arbuşti sălbatici, dând vechiului edificiu transformat aerul romantic şi uşor înspăimântător al unui decor de film gotic.
conac herendesti1

Ierburi înalte ţâşnesc din interiorul fostelor încăperi ale conacului, perfect observabile de la stradă, prin ferestrele fără geamuri, care mai păstrează încă rămăşiţele rulourilor de lemn masiv, aducătoare de umbră în odăile altădată mari şi elegante. Tencuiala faţadei, coşcovită, lasă la vedere cărămida solidă, în schimb ochiul în căutare de frumuseţe se poate opri asupra ornamentelor de ipsos ce decorează şi acum frontispiciul.

O plăcuţă te avertizează că te afli în faţa unei proprietăţi private şi că, dacă doreşti s-o explorezi, o faci pe riscul tău. Aspectul imobilului confirmă: oricând, o grindă sau o bucată de zid, şubrezită de timpul nemilos, de intemperii şi, cu siguranţă, de nepăsarea oamenilor, te poate accidenta serios. De dragul unei fotografii, ne aventurăm, totuşi, în spatele conacului, doar cât să pozăm dantelăria de lemn a ceea ce va fi fost cândva o verandă.

Despre istoria conacului de la Herendeşti aflăm puţine. Naţionalizat în perioada comunismului, a devenit, ca atâtea alte bijuterii arhitectonice de prin satele şi comunele bănăţene, sediu de C.A.P, apoi grădiniţă. Unele voci afirmă că distrugerea masivă a clădirii, dar mai cu seamă spolierea interiorului acestuia de tot ceea ce au însemnat bunurile uşor de valorificat a survenit pe vremea când aici era Cooperativa Agricolă de Producţie.
conac herendesti2

Localnicii vorbesc despre coteţe de găini confecţionate de săteni din tâmplăria casei, despre mobila preţioasă care ar fi ajuns, cu câteva decenii în urmă, prin casele unor ştabi de partid şi despre obiecte de preţ comercializate peste graniţă, în Italia. Tot peste hotare, dar în Elveţia, se pare că trăieşte şi actualul stăpân al conacului de la Herendeşti.

Oricare ar fi adevărul despre tainele lui, despre trecutele vise pe care le-a adăpostit şi despre destinul celor cărora le-a fost, cândva, cămin, e greu să-l priveşti fără o strângere de inimă. Şi să nu-ţi spui că, poate, şi lucrurile neînsufleţite au o viaţă a lor, iar unele mor în picioare…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Conacul de la Herendeşti şi-a uitat până şi… povestea

  1. Am fost,am vazut! Fabulos , dar din pacate in paragina!! In maxim un am v a disparea definitiv! Mare pacat ca nu stim sa ne pastram valorile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *