Conac din Timiş, vândut cu 12.000 de euro! FOTO

conac Giera

În secolul al XIX-lea, un întins domeniu din Banat, pe care, astăzi, se află comuna Giera, cu satele alăturate Toager și Grăniceri, avea să intre în posesia unei familii bogate – Gyertyanffy. Aceasta ridică în Giera mai multe imobile care există și în prezent, însă într-o stare deplorabilă, urmând soarta celor mai frumoase clădiri încărcate de istorie din Banat.

Conacul boieresc a ajuns în proprietatea unui cioban

Dintre toate imobilele deținute de familia Gyertyanffy, cea mai impunătoare – un conac – a ajuns astăzi în proprietatea lui Ion Pistol, un cioban cu 500 de oi, după cum s-a autoprezentat.

Acesta a povestit că l-a cumpărat de la nepotul boierului Ladislau Gyertyanffy, în urmă cu patru ani, la prețul unui apartament cu două camere.

”Încă nu știu ce voi face cu el, dar nu-l voi demola. Aș fi vrut să-l refac și să-l revând, dar e nevoie de bani mulți. Așa cum e acum, l-aș vinde la 100.000 de euro”, a declarat noul proprietar al conacului, care nu știe câte camere are imobilul, pentru simplul motiv că nu le-a numărat. ”Multe, oricum”, spune el.
O altă casă – spațiu medical-veterinar

La câteva sute de metri depărtare, pe aceeași stradă, mai există o casă aparținând fostului boier, modestă ca dimensiune comparativ cu impunătorul conac, în care, în prezent, funcționează o circumscripție sanitar-veterinară, vizibil degradată. Potrivit spuselor reprezentanților primăriei și ale unui medic, această casă se află acum în proprietatea ADS. Firma sanitar-veterinară care își desfășoară acolo activitatea intenționează să o cumpere.

”Din demersurile pe care le-am făcut și din răspunsurile primite de la prefectură, am aflat că moștenitorul boierului nu a revendicat această clădire, care a avut destinație sanitar-veterinară încă din perioada1902 – 1912. Ea este acum ân proprietatea ADS, iar noi, ca firmă, dorim să o cumpărăm. De patru ani funcționăm aici și plătim o chirie destul de mare pentru condițiile pe care le avem. Însă dacă am fi investit în ea, ADS ar fi majorat chiria, iar cheltuielile nu ne-ar fi fost decontate. Cei de la București fac evaluări din birou, ei nu știu că Giera nu e Giroc, de exemplu. Am solicitat, în repetate rânduri, să o cumpărăm, iar acum sperăm că vor veni de la ADS pentru evaluare. Am înțeles că de la ADS se mai pot cumpăra proprietăți numai până la sfârșitul anului”, a afirmat unul dintre reprezentanții firmei sanitar-veterinare.

 

Dezamăgit, moștenitorul vinde averea bunicului

Moștenitorul familiei Gyertyanffy trăiește și locuiește în Timișoara. Octavian Bogoiu spune că a vândut conacul dezamăgit fiind de ceea ce se întâmplă în Giera.

”După ce l-am redobândit, am cumpărat grajdiurile din spatele conacului. S-a furat aproape tot, inclusiv geamurile și mobila din interiorul acestuia. O altă parte de mobilier se află la primărie. Știe toată lumea. Nu am cerut să mi-l dea înapoi, pentru că am primit o altfel de educație. Dacă voiau într-adevăr, îmi dădeau cei de la primărie ce-mi aparține, de bună voie. Fiind dezamăgit de ceea ce se întâmplă, am fost nevoit să vând casa în care a crescut mama. Am primit 12.000 de euro, cu promisiunea că noul proprietar nu o va demola. Acum am făcut demersuri și pentru obținerea clădirii în care funcționează circumscripția veterinară, dar și pentru cele 150 de hectare de teren pe care le-a deținut familia mea. Nu știu încă ce voi face cu ele, dar probabil că le voi vinde, pentru că aceasta este societatea în care trăim”, a declarat nepotul boierului Ladislau Gyertyanffy.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *