Comunicat de presă – GAL Banat-Vest

Comunicat de presă - GAL Banat-Vest

Asociația „Grup de Acțiune Locală Banat-Vest, în parteneriat cu asociațiile: Közhasznú Alapítvány Balatonalmádi Ifjúságáért (Ungaria), Stichting Jong Noord (Olanda), Zruzenie Centar za Inicijativi i Akcija Gostivar (Macedonia) și ODV Inclusion Go ETS (Italia) derulează, în perioada iunie 2022 – decembrie 2022, proiectul intitulat „Rural Youth Entrepreneurs – The sustainable future”, finanțat prin programul european Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, gestionat în România de către ANPCDEFP.

În calitate de lider, GAL Banat-Vest organizează activitatea de bază a proiectului, care  constă în schimbul internațional de tineret, ce va fi organizat în comuna Brebu, județul Caraș-Severin, în perioada 9-18 noiembrie 2022, unde timp de 10 zile, 45 de tineri participanți în proiect din țările partenere, respectiv: Ungaria, Macedonia, Olanda, Italia și România (teritoriul Banat-Vest), vor avea parte de o sesiune de formare, având ca principală temă democrația participativă.

Am pus la cale acest proiect, deoarece vrem să oferim celor 45 de tineri din Ungaria, Italia, Olanda, Macedonia de Nord și România oportunitatea de a înțelege mai bine ideea de antreprenoriat, de a începe o afacere, de a vinde, de a promova și de a susține mediul rural, să asigure un viitor și, în același timp, să ajute comunitatea în care trăiesc oferind locuri de muncă, bunuri și servicii conform nevoilor acestora.

Obiectivele proiectului sunt:

1) Dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de inițiativă a celor 40 de tineri și a 5 lideri de grup din cele 5 țări implicate;

2) Încurajarea celor 40 de tineri și 5 lideri de grup din cele 5 țări implicate, în dezvoltarea și implementarea micilor afaceri sustenabile în zonele rurale;

3) Îmbunătățirea abilităților necesare pentru a gestiona, vinde, promova și susține o companie rurală pentru 40 de tineri și 5 lideri de grup din cele 5 țări implicate;

4) Creșterea oportunităților pe piața muncii, în special ca liberi profesioniști pentru cei 40 de tineri și 5 lideri de grup din cele 5 țări implicate.

Am ales tema acestui proiect pe domeniul antreprenoriatului, deoarece ne-am confruntat cu o scădere a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor în toată Europa, cauzată de pandemia de COVID-19. Prin acest proiect am dori să le extindem setul de abilități și să le arătăm diferite oportunități pe piața muncii.

Despre:

Programul Erasmus+ îi ajută pe tineri să îşi dezvolte competenţe şi să îşi crească şansele de angajare, oferindu-le oportunitatea de a participa în proiecte europene de învăţare. Le oferă ocazia de a descoperi noi culturi şi de a simţi că aparţin Europei. Mai mult, organizaţiile implicate pot dezvolta abordări noi şi inovatoare pentru învăţare şi pot coopera cu organizaţii din alte ţări şi schimba bune practici.

Programul va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a participa la programe de voluntariat în alte țări. Totodată va finanța parteneriate transnaționale între diferite organizații și instituții de educație, formare și tineret, cu scopul de a coopera și de a construi punți între sistemul educațional și câmpul muncii prin care să faciliteze acoperirea deficitului de competențe necesare astăzi.

Asociaţia „GRUP DE ACŢIUNE LOCALĂ BANAT-VEST” (GAL Banat-Vest) este o persoană juridică de drept privat, cu scop nepatrimonial, independentă, apolitică, constituită cu scopul implementării LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în teritoriul asociaţiei, respectiv orașul Jimbolia și comunele: Comloșu Mare, Lenauheim, Gottlob, Otelec, Uivar, Săcălaz, Cenei, Checea, Cărpiniș, Iecea Mare, județul Timiș.

Scopul asociaţiei îl reprezintă dezvoltarea zonei din care fac parte localităţile cuprinse în prezenta asociaţie prin elaborarea şi implementarea unei Strategii integrate de Dezvoltare Locală (SDL), prin gestionarea fondurilor europene nerambursabile în sensul creşterii competitivităţii economice şi administrative, a îmbunătăţirii mediului şi spaţiului rural, şi, implicit, a creşterii calităţii vieţii şi diversificării activităţilor economice din teritoriul reprezentat de asociație.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.