Computerul municipalității a ales nume… consacrate! Împărțirea terenurilor de case pentru tineri a produs un scandal uriaş. Uneori e greu să mai crezi în noroc chior sau în coincidențe

case tineri

În luna noiembrie a anului trecut, conducerea Primăriei Timișoara anunța cu bucurie punerea la dispoziția tinerilor, cu vârsta de până la 35 de ani, a 128 de parcele de teren gratuite, situate pe strada Ovidiu Balea, pe baza Legii 15/2003. În plus față de normele din lege, Consiliul Local Timișoara a aprobat și câteva criterii noi.

„Aduc toate garanțiile că totul va fi ultra-transparent și ultra-corect. Fac anunțul din timp pentru ca tinerii să-și poată depune dosarele”, spunea, la momentul respectiv, primarul Nicolae Robu. Apariția listelor cu persoanele cărora li s-a aprobat câte o parcelă de 300 de metri pătrați pe gratis a produs, însă, reacții adverse în lumea politică locală, deoarece apar mai multe nume cunoscute ca fiind apropiate mediului municipalității.

Potrivit prevederilor legii privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani pot depune o cerere pentru atribuirea, în mod gratuit, a unui teren din domeniul privat al localităţii. Anul trecut, în evidențele Primăriei Timișoara se aflau înregistrate circa o mie de solicitări în acest sens, dar listele au fost împrospătate cu acte noi.

O condiție de acordare era ca, la data depunerii cererii, precum şi la cea a rezolvării acesteia, solicitanții să nu fi avut sau să nu dețină în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.

S-au căutat tineri cu multă școală și bani puși deoparte

Pentru departajarea solicitanților, aparatul primăriei a mai propus, iar aleșii locali au aprobat, următoarele criterii de punctaj: depozit bancar deschis pe numele titularului de minimum 40.000 de lei sau echivalentul în valută (condiție ce trebuie îndeplinită și la data atribuirii efective a terenului) – 15 puncte; nivelul de pregătire – fără studii sau cu mai puțin de opt clase absolvite – 2 puncte, studii generale (opt clase) – 5 puncte, studii medii – 10 puncte, studii superioare de scurtă/ lungă durată (ciclul licență) – 12 puncte, cu masterat – 14 puncte; starea civilă – căsătorit – 10 puncte, necăsătorit – 8 puncte; numărul de copii minori – un copil – 2 puncte, doi sau mai mulți copii – 4 puncte; data stabilirii în Timișoara – până în anul 1989, inclusiv – 12 puncte, perioada 1990-2000 – 8 puncte, perioada 2001-2010 – 6 puncte, după anul 2010 inclusiv – 4 puncte; condițiile de locuit – tolerați la părinți – 5 puncte, chiriaș la proprietar (persoană particulară) – 6 puncte, chiriaș la proprietar în imobil restituit pe calea instanței, în pericol de a fi evacuat din motive neimputabile chiriașului – 7 puncte, tineri proveniți din instituții de ocrotire socială – 8 puncte; vechimea cererii – sub un an – un punct, între 1-3 ani – 2 puncte, între 3-5 ani – 3 puncte, peste cinci ani – 4 puncte.

Conform hotărârii de consiliu local, la punctaje egale au prioritate solicitanții care se încadrează într-o categorie de persoane cu handicap sau sunt beneficiari ai Legii 341/2004. Dacă acest criteriu nu este suficient, departajarea se va face în funcţie de data depunerii cererii (ziua/luna/anul), având prioritate solicitantul a cărui cerere are vechimea cea mai mare.

Se pot atribui la cerere și în limita posibilităților parcele alăturate unui grup de persoane care se încadrează în prevederile Legii 15/2003. În cazul familiilor de tineri căsătoriţi se vor solicita declaraţii autentificate în faţa notarului public de la ambii soţi.

Nume… consacrate pe listă

Cele mai cunoscute nume de pe lista beneficiarilor de terenuri gratis de la primărie sunt, în ordinea clasării dosarelor: Grigore Grigoroiu, consilier local liberal, Sanda Greblă, fostă consilier personal al primarului Nicolae Robu, actualmente funcționar public al municipalității, și Augustin-Cătălin Iapă, consilier personal al primarului.

De asemenea, pe listă se mai află și câteva nume ale unor angajați ai Primăriei Timișoara sau rude ale acestora ori ale unor consilieri locali. Din păcate, city-managerul Robert Kristof n-a prins una dintre primele 128 de poziții de pe listă, clasându-se abia pe locul 141.

Poate fi remarcat și faptul că foarte mulți dintre „câștigătorii” terenurilor au depus cererile în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017. Ceilalți, până la 1.000 câți erau înainte, și-or fi rezolvat în alt mod problemele imobiliare, sătui să aștepte până când primăria pune în aplicare o lege din 2003. Pe lista făcută publică pe site-ul municipalității mai figurează, la ora actuală, doar 209 nume.

Unii s-au supărat

Câțiva dintre politicienii locali (dintre cei aflați la putere în București, dar în opoziție la Consiliul Local Timișoara) au reacționat dur după apariția listelor. Astfel, deputatul ALDE Marian Cucșa, i-a cerut socoteală lui Nicolae Robu, cerându-i, nici mai mult, nici mai puțin decât:

„Domnule primar, vă implor să nu ne credeți chiar tâmpiți!”. Cucșa mai spune: „Am rămas stupefiat când am citit lista tinerilor cărora le-ați atribuit terenuri din partea primăriei. Vă cer ca la următoarea conferință de presă să faceți publice criteriile și punctajele după care s-au atribuit aceste terenuri. Știm cu toții că sunteți expert în informatică însă chiar așa tâmpiți vă rog să nu ne credeți, spunându-ne că a ales computerul aceste persoane care întâmplător sunt tineri extrem de apropiați de dumneavoastră: consilieri, foști consilieri plătiți din bani publici. Dar chiar să fie așa, unde suntem, la loterie sau într-un concurs în care un calculator selectează randomizat câștigătorii?”.

Interesant este că pe lista incriminată figurează, la poziția 42, și numele lui Constantin Bordeașu, iar în Consiliul Local Timișoara este membru și Ilare Bordeașu, care a candidat la primărie tocmai din partea… ALDE. Greu de crezut că este o coincidență, mai ales că aceste două nume apar alăturate ca autori ai unor lucrări științifice.

Oricum, politica-i lucru mare, iar acolo unde e rost de căpătat ceva pe gratis, nici măcar culoarea partidului nu mai contează, pentru că o parcelă de teren de 300 de metri pătrați în intravilanul municipiului Timișoara valorează de la 30.000 de euro în sus.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Computerul municipalității a ales nume… consacrate! Împărțirea terenurilor de case pentru tineri a produs un scandal uriaş. Uneori e greu să mai crezi în noroc chior sau în coincidențe

  1. Castigatorii nu i-a ales niciun compuer ci s-a facut dupa punctajul obtinut…deci nu mai dezinformati…ala cica e si deputat dar nu se oboseste sa citeasca nici modul in care s-a organizat acest concurs de dosare nici criteriile care au fost publice de la bun inceput…..e foarte usor sa arunci cu noroi…

    1. Și criteriile cine le-a stabilit, deșteptule? Eu?!? Tu?!? Poate ca tu DA, dacă ești Robu sau faci parte din ciuma PNL. Nu Robu și, implicit, Grigore ăla plus tipa aia cu concediile și Iapa ala au făcut jocurile? Ooooo, dacă ar veni DNA pe bune la PMT nu știu ce-ar mai rămâne din gașca vostra de hoți nenorociți. La pușcărieeeeee, baaaaaaa!!!!

  2. Nu sunt criterii iesite din comun. Casatorie, copii, studii superioare. Hai pe bune. Majoritatea pana in 35 de ani indeplinesc criteriile.

  3. Sunt multe persoane carora l-i s-a gresit punctajul. Mie personal mi-au piedut extrasele de cont si apar cu punctaj 0, desi am dus dovada ca detin suma ceruta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *