Comitetul Creditorilor Colterm a aprobat prelungirea contractului de delegare

Comitetul Creditorilor Colterm a aprobat prelungirea contractului de delegare

Comitetul Creditorilor Colterm a aprobat prelungirea contractului de delegare

Toți cei 3 mari creditori ai Colterm au aprobat joi, 6 iulie 2023, prelungirea contractului de delegare și, implicit, planul de modernizare al sistemului de termoficare, propus de Primăria Timișoara și votat de către Consiliul Local.
Astfel, Colterm se va ocupa în continuare de producția agentului termic pentru 3 ani și de transport și distribuție pentru încă 1 an. Din 2024, serviciul de transport și distribuție va fi preluat de municipalitate.

Asta doar teoretic. Pentru că practic, niciuna dintre cele două noi societăți înființate de primăriei, care îl au ca reprezentant legal pe Dominic Fritz, nu are nici capacitatea, nici acreditările și nici licența pentru a se ocupa de transportul și distribuția agentului termic.

Primarul Dominic Fritz nu a uitat să îi mulțumească deputatului PSD de Timiș Alfred Simonis, pentru intervenția sa în rezolvarea problemelor termiei din Timișoara.

„Salut decizia creditorilor Colterm prin care au aprobat planul propus de Primărie. Este șansa salvării sistemului centralizat de termoficare în Timișoara și începutul tranziției către energia verde. Este un drum lung, deloc ușor, dar sunt încrezător că la finalul fiecărei etape, timișorenii vor avea servicii de termoficare mai bune și toți vom respira aer mai curat. Mulțumesc creditorilor ANAF, Administrației Fondului pentru Mediu și EON pentru că au înțeles și susținut abordarea orașului. Menționez și colaborarea bună pe care am avut-o pe parcursul acestor luni cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, care a lăsat deoparte diferențele politice și a acționat, în speța Colterm, pentru interesul timișorenilor”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Pe 19 iunie, Renașterea bănățeană vă prezenta degringolada actualei administrații a orașului în problema Colterm și a viitorului termiei în Timișoara.

Astfel, s-a prelungit durata Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Timișoara nr. CDE2021-1475/15.10.2021 pe o perioadă de 3 ani, respectiv până la data de 30.06.2026, pentru prestarea serviciului de producere a energiei termice în sistem centralizat și până în data de 01.06.2024 pentru prestarea serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat.

Aceasta, în totală contradicție cu intențiile declarate ale primarului Timișoarei, din 3 mai 2023, când acesta declara convingător că cele două servicii urmează să fie separate, astfel încât Colterm va face, începând din vară, doar producție, iar o nouă firmă a primăriei, înființată în 2022, va prelua partea de distribuție a agentului termic (Avem o strategie pe termie. De fapt, cinci. Cum procedăm?).

La acel moment, primarul a prezentat o strategie ”inovatoare”: o nouă firmă, Uzina Energetică Timișoara SRL, al cărei reprezentant asociat este chiar Dominic Fritz. Și a mai apărut și o a doua firmă, Uzina Energie Solară Timișoara SRL, care îl are ca reprezentant asociat tot pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Cu problema termiei rezolvată “pompieristic”, pentru doar un an de zile, Primăria Timișoara a propus spre aprobare consilierilor locali, una dintre cele mai fanteziste strategii ale acestei administrații: ”Strategia de Alimentare cu Energie Termică în municipiul Timişoara în perioada 2022 – 2030 și perspectiva 2050”. Adică vorbim despre lucruri de perspectivă lungă și chiar foarte lungă, de un interval de timp cuprins între 7 și 27 de ani!

Cu alte cuvinte, nu se știe cum se va rezolva problema producției de agent termic din iunie 2024 încolo, dar există o strategie, de fapt sunt chiar cinci scenarii propuse de Primăria Timișoara, până în anul… 2050!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *