Coleta de Sabata va fi propusă la premiul Nobel pentru literatură

Coleta de Sabata 1

O scriitoare născută la Arad dar stabilită în judeţul Timiş va fi propusă la premiul Nobel pentru literatură. Este vorba despre Coleta de Sabata, singura femeie rector a Politehnicii din Timişoara, cea a cărei lucrări structurate în şase volume contribuie enorm atât din punct de vedere literar cât şi artistic, la păstrarea istoriei italienilor din Banat.

Inițiativa de a o propune pe Coleta de Sabata aparţine Asociaţiei Italienilor din România.

„Este primul anunț pe care îl fac în legătură cu propunerea noastră legat de doamna Coleta de Sabata, mai exact de activitatea sa ca scriitor, nu numai ca profesor cum a fost cunoscută. E un ciclu de romane, <Clanul de Niro>, care a fost propus din partea Asociației pentru obținerea premiului Nobel. Am făcut această propunere pentru că am constatat, pe lângă importanța pentru noi ca asociație, mai are și o valoare literară, o valoare artistică, deci este un roman care merită această propunere”, spune Ioana Grosaru, scrie ghidularadean.ro.

Cele șase volume reunite în “Clanul de Niro”, inspirate din istoria emigrației italiene în Banat, vor fi traduse şi în limba italiană.

Coleta de Sabata s-a născut în anul 1935, la Arad, dar s-a mutat la Timişoara, acolo unde a cunoscut cu adevărat succesul. În perioada 1981-1989, a ocupat funcţia de rector al Universităţii Politehnica , iar după Revoluția din decembrie 1989, aceasta s-a dedicat tot mai mult activităţii literare.

Opera sa are o încărcătură literar-istorică de excepţie. De-a lungul timpului, Coleta de Sabata a publicat romane de beletristică şi lucrări de prezentare a unor personalităţi şi realizări tehnice din Banat, potrivit ghidularadean.ro.

Foto: UPT


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns