Colegiul Național ”C.D. Loga”, o sută de ani de învățământ timișorean

În urmă cu  100 de ani, pe 6 octombrie, într-o zi de luni, începea anul școlar 1919-1920. Conform documentelor vremii, toată suflarea proaspăt-înființatului Liceu de Băieți ”Constantin Diaconovici Loga” – profesori, elevi, părinți -, în frunte cu directorul școlii, profesorul Silviu Bejan, a luat parte la o slujbă „de chemare a Duhului Sfânt”, oficiată de către Protopopul Ioan Oprea, la Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din cartierul Fabric al Timișoarei.

Spre rememorarea acelor vremuri, dascălii și personalul didactic auxiliar ai Colegiului Național ”Constantin Diaconovici Loga” au participat  în același sfânt lăcaș, la Sfânta Liturghie. Părintele dr. Daniel Aron Alic a rostit o rugăciune pentru dascălii și elevii școlii, iar părintele dr. Cosmin Panțuru a ținut un scurt și emoționant discurs prilejuit de marcarea a 100 de ani de existență a Colegiului Național ”C. D. Loga” – Timișoara, apoi l-a invitat pe directorul școlii, prof. Tihomir Milin, să prezinte semnificația sărbătorii și să puncteze momentele de referință din istoria centenară a colegiului.

La eveniment a fost prezentă și profesoara Marina Bejan, nepoata primului director al Liceului de Băieți ”Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, ea însăși dascăl al acestei școli.

1 Comments
Dan A. 08/10/2019
Vorbim strict de liceul romanesc, ar fi frumos sa precizati in articol. Constructia cladirii a fost inceputa in aprilie 1902 si terminata la 1 septembrie 1903. Aici se muta "Gimnaziul Superior de Stat" cu limba de predare maghiară, care a fost infiintat cu 6 ani in urma intr-o alta cladire. Elevii din clasa I care incep anul scolar 1903-1904 in noua cladire reprezentau binisor structura etnica a orasului: 15 maghiari, 10 romani, 9 evrei, si cativa germani, sarbi, bulgari. Curand dupa ce Banatului devine parte a Romaniei scoala devine liceu cu predare in limba romana, din august 1919.