Colegiul „Emanuil Ungureanu” va intra în reparații pe bani europeni

ungureanu 1

De cel puțin un deceniu, clădirea Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” s-a transformat într-un real pericol public din cauza stării avnsate de degradare.

CITEȘTE ȘI: Cea mai mare pensie din Europa este încasată în România. Cine este românul căruia poştaşul îi aduce lunar 11.000 de euro

Construit în anii 1899-1900 și destinat să fie școală de meserii, imobilul a fost primul ridicat pe locul fostelor ziduri ale cetății din preajma Castelului Huniade, demolate pentru a lăsa loc de dezvoltare Timișoarei.

De cel puțin zece ani, situația acestei școli ultracentrale din orașul de pe Bega a fost evidențiată, în repetate rînduri, de presă, iar autoritățile o cunosc foarte bine.

CITEȘTE ȘI: Autostrada Lugoj – Deva, o poveste de groază cu urși, lilieci și incompetență

În una din iernile trecute, pentru că frigul pătrundea prin ferestrele claselor, golurile au fost astupate cu pături, iar în încăperile situate la etajul superior apa de ploaie pătrundea prin acoperiș. Nici exteriorul nu se prezintă mai bine, pentru că tencuiala se desprinde și pune în primejdie trecătorii.

Municipalitatea a promis, încă de acum câțiva ani, că se va ocupa de reabilitarea clădirii, însă abia acum consilierii locali au aprobat documentaţia, indicatorii tehnico-economici şi descrierea sumară a investiţiei.

CITEȘTE ȘI: Teren pentru tineri 2019. Cum pot obţine tinerii terenuri gratis de la primărie

Conform expunerii de motive atașate hotărârii Consiliului Local Timișoara, „din verificările vizuale și observațiile făcute la fața locului asupra clădirii-școală, în general, și asupra structurii de rezistență, au fost evidențiate următoarele: în prezent, clădirea prezintă un grad de uzură din cauza vârstei și a lipsei de intervenții majore și uniforme în vederea întreținerii; finisajele exterioare și interioare sunt supuse unor uzuri ridicate; infiltrații de apă la pereții exteriori din cauza avarierii jgheaburilor și burlanelor și a avariilor de la nivelul învelitorii prin afectarea cornișei decorative și a tavanelor de la etaj; umezirea pereților interiori de la demisol din cauza infiltrațiilor de apă; tencuiala exterioară este căzută pe porțiuni; jgheaburile și burlanele necesită reparații și înlocuiri; tâmplăria și finisajele trebuie înlocuite în totalitate”. Pentru reabilitare există opoprtunitatea obținerii unei finanțări prin Programul Operațional Regional 2014-2020. După cum reiese din indicatorii tehnico-economic aprobați de aleșii locali, suma necesară pentru aducerea clădirii la standarde moderne se ridică la 26,11 milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *