Cod roșu de mizerie în 16 localități din judeţul Timiș!

gunoi 26

Problemele cu ridicarea gunoiului din 16 localități timișene au ajuns în fața Comitetului județean pentru situații de urgență. Prefectul Eva-Georgeta Andreaș a convocat o ședință a acestei structuri, în cadrul căreia a fost prezentată situația de la ora actuală, adică faptul că este un blocaj total la colectarea deșeurilor, firma care are contract de operare de circa un an și jumătate, Brai Cata, nemairidicând gunoiul deloc.

Localităţile aferente zonei 2 de colectare a deșeurilor sunt: Jimbolia, Sânnicolau Mare, Beba Veche, Cenad, Comloşu Mare, Dudeştii Vechi, Gottlob, Lenauheim, Lovrin, Periam, Pesac, Sânpetru Mare, Saravale, Teremia Mare, Tomnatic și Valcani.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a notificat, în 27 august, firma Brai Cata despre intenția de reziliere a contractului, cerând să se continue ridicarea deșeurilor până la desemnarea unui nou operator, însă gunoiul nu a mai fost ridicat. În încercarea de a găsi o soluție, la nivelul celor 16 unități administrative teritoriale afectate s-au convocat comitetele locale pentru situații de urgență, care au decis ca primăriile să gestioneze situația deșeurilor din localități.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat o hotărâre privind situația generată de întreruperea activității de colectare și transport a deșeurilor menajere la nivelul unităților administrativ-teritoriale din zona 2 Jimbolia din județul Timiș, conform căreia:

„Art. 1 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș constată existența unei situații de urgență la nivelul celor 16 unități administrativ-teritoriale din zona 2 Jimbolia, generată de întreruperea activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorul de salubrizare, prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului;

Art. 2. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș va lua act de situația de urgență constatată și va dispune măsurile legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor din zona 2 Jimbolia;

Art. 3. ADID Timiș va informa zilnic prefectul județului Timiș, în calitate de președinte al CJSU Timiș, despre măsurile aplicate și va lua măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului;

Art.4 Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vor monitoriza permanent și vor informa prefectul județului Timiș, în calitate de președinte al CJSU Timiș, dspre situația generată la nivelul zonei 2 Jimbolia”.

Astfel, până când ADID Timiș va desemna, prin licitație, un nou operator, primăriile vor gestiona situația deșeurilor prin forțe proprii sau cu ajutorul unor firme de specialitate. În luna august, prefectul Eva-Georgeta Andreaș a cerut Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice să demareze un control la firma Brai Cata.

Prezent la ședință, Valentin Tudorică, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, a afirmat că a fost informat de această autoritate că licența de operare a firmei Brai Cata a fost ridicată pentru zona 2 din Timiș și suspendată pentru zonele 3 și 4.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *