Cod roşu de inundaţii în vestul ţării!

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că pe râul Bega, sector S.H. Balinț-amonte S.H. Chizătău, a fost instituit codul roşu de inundaţii, prognozat de INHGA, până azi, 6 iunie, la ora 18.00.

La ora 10.00, a fost atins codul roşu de inundaţii, la stația hidrometrică Ghizela, curs de apă Chizdia, afluent al râului Bega.

Pe râul Bega, au avut loc noi creșteri de debite, datorită precipitațiilor abundente în bazinul superior și inferior al râului Bega, care s-au suprapus peste cele anterioare, cu cantități estimate de radar de 25 l/mp, iar pe arii restrânse de până la 40 de l/mp.

În acest moment, la s.h. Balinț avem cota de 648 cm, adică FII+ 98, aflată în staționare.

Având în vedere nivelul ridicat al râului Bega, scurgerea afluenților este mult îngreunată. Din cauza precipitațiilor de mare intensitate sunt zone în care apa rezultată din ploaie băltește. Inundațiile din comuna Balinț se datoreaza scurgerii lente a apei de pe versanți.

Formația Coștei (din cadrul Sistemului Hidrotehnic Lugoj) și responsabilii de sectoare de apărare vizate de codul hidrologic sunt pe teren și monitorizează situația. Formațiile de intervenție cu utilajele din dotare sunt pregătite să intervină atunci când situația o va impune.

Specialiştii ABA Banat monitorizează cu atenție debitele şi nivelurile râului Bega și ale afluenților săi.
Vă vom ţine la curent cu modificările ulterioare ale situaţiei.

OBSERVATII: zona îndiguită- vorbim de atingerea Fazelor de apărare (FI, FII, FIII)
zona neîndiguită – vorbim de atingerea Cotelor de apărare (CA, CI, CP)
F I = CA= cod galben ; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod rosu

Sursa: ABA Banat


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
Dan 6 iunie 2019
Canalul betonat si cel de langa de pământ sunt aproape goale nu se vrea deasta sunt inundații