Cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică

Cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică

Cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică

Un cod galben și unui portocaliu de instabilitate atmosferică au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie.

Codul galben este valabil începând de astăzi, 30 iulie, ora 12, până mâine, 31 iulie, ora 10, perioadă în care vor fi intensificări ale vâtului și instabilitate atmosferică.

În Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

CITEȘTE ȘI: Experiment social: studenții de la Departamentul de Asistență Socială din UVT s-au deghizat în persoane care cerșesc, în centrul Aradului

Codul portocalui este valabil în perioada 30 iulie, ora 12 – 31 iulie ora 10, când se vor semnala instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale.

În intervalul menționat, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

Până la intrarea în vigoare a codurilor, în regiunile sudice și local în cele vestice și estice disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități, iar în zonele joase din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 36 de grade.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *