Experiment social: studenții de la Departamentul de Asistență Socială din UVT s-au deghizat în persoane care cerșesc, în centrul Aradului

Experiment social: studenții de la Departamentul de Asistență Socială din UVT s-au deghizat în persoane care cerșesc, în centrul Aradului

Experiment social: studenții de la Departamentul de Asistență Socială din UVT s-au deghizat în persoane care cerșesc, în centrul Aradului

Studenți de la Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universitații de Vest din Timișoara au realizat un experiment social în centrul Aradului.

Astfel, șapte studenți însoțiți de un cadru didactic s-au deplasat, în săptămâna 17-23 iulie 2023, la Arad, unde s-au deghizat în persoane care cerșesc. Acțiunea și-a propus să analizeze în teren prin instrumente sociologice percepția comunității arădene față de cerșetori, comportamentele deviante ale acestei categorii sociale defavorizate, dar și investigarea unor situații de agresivitate stradală.

Este de precizat că participanții la acest experiment social au fost instruiți prin măsuri de protecție în teren, jocuri de rol și de dezvoltare a unor abilități de comunicare conflictuală.

CITEȘTE ȘI: Grațian și Rocky, salvatori de profesie

”Prin această metodă s-a urmărit obținerea de informații despre fenomenul cerșetoriei, actualizate prin studii obținute direct și nu doar din ,,spatele laptop-ului”, iar rezultatele obținute sunt prelucrate statistic și vor face obiectul unui raport de cercetare asociat cu informații relevante din literatura de specialitate.

Adăugăm mai jos un foarte scurt extras al unor mărturii de teren: ,,La început mi-a fost foarte greu să văd lumea de jos (din jos înspre sus adică, la propriu).

E umilitor, degradant, autodistructiv (stima de sine poate să fie grav afectată) când vezi doar picioare, glezne, pantofi și trotuarul mai mult sau mai puțin murdar, urme de câini, mirosuri diverse.

Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor, am ajuns un obiect care se contopește și dispare în betonul caldarâmului.

Am avut un sentiment de dezumanizare, iar atitudinea comunității a fost pe de o parte de respingere, dispreț, indiferență, dar au fost și numeroși trecători care mi-au oferit compasiune cu disponibilitate de ajutor… ” – lector univ. dr. Elisabeta Zelinka”, transmite Universitatea de Vest Timișoara.

Proiectul a fost inițiat de Departamentul de Asistență Socială din Facultatea de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *