Coaliția PSD-PNL a modificat “Ordonanța austerității” pentru susținerea TM2023 CEaC

Coaliția PSD-PNL a modificat “Ordonanța austerității” pentru susținerea TM2023 CEaC

Coaliția PSD-PNL a modificat “Ordonanța austerității” pentru susținerea TM2023 CEaC

Ordonanța de urgență a Guvernului 34/2023, care prevede reducerea cheltuielilor bugetare în toate unitățile administrativ teritoriale a fost modificată miercuri, 28 iunie 2023, pentru a salva Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Camera Deputaților a aprobat un amendament prin care prevederile OUG nu se aplică pentru cheltuielile aferente susținerii desfășurării Programului național Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

CITEȘTE ȘI: Războiul Bicicletelor: Primăria Timișoara își desființează propriul serviciu ca să facă loc unei organizații private

“Am luat această inițiativă pentru a nu periclita implementarea tuturor proiectelor culturale aflate în plină desfășurare, anularea multora dintre ele având un puternic impact negativ asupra imaginii României.

Primarul Dominic Fritz vorbea de curând despre tăieri bugetare de aproximativ 8 milioane de lei din banii destinați evenimentelor culturale însă de azi, ca urmare a amendamentului votat în Camera Deputaților, aceste reduceri de cheltuieli nu mai sunt necesare”, a declarat Alfred Simonis, deputat PSD de Timiș, initiator al amendamentului.

Astfel, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, nu mai are motive să se plângă vizavi de punerea în pericol a mai multor evenimente care fac parte din programul TM2023 CEaC.

Consilierii din CL Timișoara au aprobat luni, 19 iunie, o rectificare bugetară prin care reduce cu peste 8 milioane de lei bugetul pentru cultură.

Această hotărâre a venit în urma Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2023, prin care Guvernul României a cerut ca administrațiile publice din țară să reducă bugetul pentru ”bunuri și servicii” cu 10%.

În ciuda criticilor dure pe care Dominic Fritz le-a adus coaliției de guvernare PSD-PNL, totuși parlamentarii au acceptat să ajute Timișoara și să nu taie din fondurile pentru programele culturale.

În cifre, rectificarea bugetară pentru “bunuri și servicii”, aprobată luni, 19 iunie 2023, în CL Timișoara, înseamnă scăderea aportului financiar din bugetul Capitalei Culturale, astfel: Centrul de Proiecte: -6.114.600 lei; Casa de Cultură: -892.060 lei; Teatrul German: -648.300 lei; Filarmonica Banatul: -591.690 lei.

„Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o producție importantă la Teatrul German din toamnă va trebui anulată și că, în următorii 2 ani, între 40 și 60 de spectacole nu se vor mai juca. La Casa de Cultură, vor fi anulate mai multe spectacole, inclusiv o parte din cele programate în cadrul Zilelor Timișoarei, iar la Filarmonică trebuie să găsim o soluție pentru finanțarea unei scene exterioare, pe care în prezent nu ne-o mai permitem”, a spus, pe 19 iunie, primarul Dominic Fritz.

Miercuri, 28 iunie 2023, parlamentarii PSD-PNL i-au arătat primarului Timișoarei că pentru ei buna desfășurarea a programului național cultural TM2023 CEaC este o prioritate și au aprobat un amendament prin care prevederile OUG nu se aplică pentru cheltuielile aferente susținerii desfășurării Programului național Timișoara Capitală Europeană a Culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *