Clinica ”Odobescu” a reușit, într-o singură lună, să reducă la jumătate numărul de avorturi

Clinica de Ginecologie ”Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a reușit ca, într-o singură lună, să reducă numărul de întreruperi de sarcină la jumătate. Astfel, dacă în luna ianuarie se înregistrau 99 de chiuretaje, iar în februarie – cea mai scurtă lună a anului – 82, în martie au fost efectuate doar 46 de avorturi.

”Una dintre explicații ar fi că, începând cu 1 martie, aproape că am dublat taxa pentru întreruperea de sarcină la cerere. Astfel aceasta a crescut de la 80 la 150 de lei. Cazurile sociale și femeile cu patru copii beneficiază de gratuitate”, a declarat Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

Tot de la începutul lunii martie, Clinica ”Odobescu” este pichetată – în cadrul campaniei ”40 de zile pentru viață”, pentru a susține dreptul de a veni pe lume al copiilor nenăscuți – de reprezentanți ai societății civile și ai cultelor religioase care încearcă să convingă pașnic femeile aflate în derivă să nu renunțe la pruncul pe care îl poartă în pântece.

Potrivit acestora, România se situează pe primele locuri la numărul de avorturi, iar Timișul ocupă o pozițe fruntașă în ceea ce privește numărul acestora în rândul adolescentelor (236, în anul 2015).

De asemenea, în Săptămâna Mare – cea dintre Sărbătoarea Floriilor și Sfintele Paști – în nici una dintre clinicile de stat nu se vor efectua întreruperi de sarcină.

”Excepție fac cazurile cu indicație medicală: avortul incomplet sau sarcinile oprite în evoluție. De asemenea, facem eforturi pentru a convinge femeile gravide să renunțe la avort și să aleagă pe viitor alte metode contraceptive. Încercăm să limităm numărul de chiuretaje. Este adevărat că acesta a scăzut în raport cu începutul anilor `90, dar încă suntem peste limitele acceptate. Din păcate, numărul real al avorturilor nu îl vom cunoaște cu exactitate niciodată pentru că clinicile private nu îl declară”, a afirmat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, în cadrul căruia funcționează Clinica de Ginecologie ”Bega”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Clinica ”Odobescu” a reușit, într-o singură lună, să reducă la jumătate numărul de avorturi

 1. Va mandriti ca a-ti ridicat preturile la avorturi? Ce succes, bravo.
  Pentru fiecare femeie este avortul o decizie personala. Nu vreau sa stiu prin ce traume trebuie sa treaca o femeie cand ia aceasta decizie. Cine sunteti voi sa ma mandriti cu aceasta idiotenie.
  Mai bine ar fi sa nu mai ajunga femeile in astfel de situatii?
  De ce nu merg ginecologii in scoli si vorbesc cu adolescentii?
  Femeilor adulte trebuie explicate ce metode de contraceptie au, in afara de Anti-Baby. Se pot steriliza ori sa implanteze un sterilet. Barbatii pot sa faca o vazectomie. Merge-ti in sate si vorbiti cu oamenii.
  Tampatii astia din poza ar face bine, sa sustina femeile nu sa se laude cu astfel de bazaconii.
  Rusine, ca nu va intereseaza femeia.

  1. Doamna scumpa, ceea ce dvs sustineti este in mare parte adevarat, anume faptul ca societatea trebuie neaparat educata in privinta realelor metode de contraceptie (iar avortul NU se numara printre acestea) si in privinta riscurilor implicate (fizice si psihice). Insa, daca veti citi inca o data articolul, veti vedea ca e mentionat faptul ca e un protest PASNIC, nu se urmareste insultarea/jignirea vreunei femei, ci constientizarea populatiei asupra acestui fenomen ingrijorator si incercarea de a indemna gravidutele sa nu puna capat vietilor „ingerasilor” din pantece. E un demers pentru a fi vocea pruncilor nenascuti, nu de a blama sarmanele femei/copile. In plus, nu voluntarii implicati in acest protest au decis si marit taxa pt avort! Nu este cazul, va rog, sa adresati insulte la adresa acelor voluntari. Toate cele bune! 🙂

  2. renașterea.ro, unde este comentariul meu scris cu câteva ore înainte? Nu-i bai, îl repet mai jos într-o formă mai aplă:

   Stimată doamnă, faptul că dvs., după cum îmi dau seama din comentariu, susțineți cauza „pro alegere” (care de fapt este termenul corect politic al lui „pro avort”) și faptul că în țara asta există libertate de exprimare, nu vă îndreptățește să jicniți oamenii, indiferent cum sunt sau ce fac ei, mai ales când nu-i cunoașteți.

   1. Cum ați tras dvs. concluzia că informând despre majorarea prețurilor, doamna manager și-a exprimat mândria nețărmurită pentru un anumit succes? Dânsa a adus această precizare ca una din explicațiile la scăderea avorturilor în această perioadă. Cei 150 de lei vi se par probabil prea „mult” pentru serviciul prestat, adică acela de oprire a unei inimi care bate? În opinia mea metodele contraceptive ar trebui să fie gratuite, nu avortul.

   2. Da, pentru fiecare femeie, decizia ar trebui să fie personală – nu influențată de presiunea și valorile unei societăți care pune mai mult preț pe plăcere și egocentrism, decât pe responsabilitate și pe valoarea și demnitatea vieții; o decizie personală – nu sub constrângerea familiei sau a partenerului și categoric o decizie asumată, luată după o completă informare asupra tuturor posibilelor consecințe pe plan fizic, psihologic, emoțional, relațional. Se numește consimțământ informat.

   3. Nu vreți să știti prin ce traume trece o femeie care se află în fața unei astfel de decizii, dar pretindeți că vă interesează. Tocmai asta e problema multora, inclusiv a celor din familie: nu vor să știe, vor doar să se rezolve „problema”. În opinia multora a nu ști, te scutește de suferință… greșit.

   4. Da, ar fi mai bine ca femeile să nu ajungă în astfel de situații. Da, este nevoie de mult mai multă educație, dar a acuza pe cineva gratuit că nu face nimic prin sintagma „mai bine ar face” este cel puțin incorect moral.

   5. Menirea ginecologilor nu este de a merge prin școli să facă educație sexuală, este aceea de a ajuta femeile în rezolvarea problemelor ginecologice, iar una dintre cele mai frumoase misiuni este să le ajute să aducă pe lume copii. Educația sexuală se face în primul rând în mod informal de către părinți (și asta se întâmplă chiar și atunci când sexul și tot ce ține de sexualitate e subiect tabu, căci fie când se discută, fie când se evită subiectul se transmite un anumit set de valori asupra lui), iar apoi ar trebui făcută în mod formal, corect și complet de către cineva pregătit care să facă față întregului spectru de întrebări pe care le au adolescenții.

   6. Dvs. presupuneți că educația sexuală înseamnă numai care sunt, de unde și cum se folosesc metodele contraceptive? Ce spuneți despre sănătatea și igiena intimă, despre bolile cu transmitere sexuală și consecințele lor pe termen lung, despre ce înseamnă un avort și care sunt consecințele lui, despre concepție și de când începe viața întrauterină… despre sănătatea emoțională și relații sănătoase de prietenie… despre cum să recunoști abuzul sexual și manipularea emoțională…

   7. „Tâmpiții” din poză îi reprezintă pe toți voluntarii care pun la dispoziție din timpul și abilitățile lor, unii chiar și banii lor pentru a merge la școli ca să vorbească adolescenților despre toate cele înșirate de mine mai sus. Știți că în județul Timiș există un program de educație sexuală foarte apreciat de directorii și diriginții de școală și care se predă de „tâmpiți” ca cei din poză, gratuit, la clasele și școlile care-l acceptă? Știți de exemplu că există centre care consiliază femeile ce se găsesc în criza unei sarcini neplanificate, centre care ajută mămicile care decid să nască copiii? Vă rog, nu mai aruncați inutil cu pietre, doar pentru că percepția dvs. este că nu se face nimic.

   8. Rușine? Interesul față de binele femeii se limitează la „dreptul” ei de a decide când viața are valoare și când nu? În funcție de ce? Cu ce este mai de preț sau mai demn de șansă la viață un embrion obținut la fertilizarea în vitro (și de care toți au mare grijă să fie viabil), decât unul conceput natural în pântecele unei femei (și căruia i se dă șansa la viață în funcție de context)? Sau interesul pentru binele femeii este la discreția partenerului care vrea gratificare sexuală, dar fără responsabilizare?
   Rușine? Asta li se vinde adolescentelor de către societate și de către părinții care vor să acopere o „rușine” cu o traumă și mai mare… în loc să-i fie sprijin. Apoi mai este trauma de a fi constrânsă de bărbatul care zice că iubește și care ar trebui să fie protectorul femeii și al copilului lor… în urma unui avort imaginea despre rolul ei de femeie și mamă este alterat, imaginea despre ceilalți se schimbă, în unele cazuri apare depresia și, dacă nu se iau măsuri, se poate ajunge la sinucidere… sindromul post-avort este real și are efecte asupra întregii vieți a femeii.
   Gata, prea multe argumente.

   1. Ai scris ultima fraza pentru a te simti bine/mandru/mandra de tine? Ti-a invalidat putin „argumentele” care nu sunt atat de convingatoare pe cat crezi, daca plecam de la premiza ca nu toti ne ghidam dupa aceleasi reguli de baza.

    Nu vorbesc (scriu) cu reverentiosul „dumneavoastra” din cauza nickname-ului tau, care e o bascalie a generatiei Z.

 2. Stimată doamnă Alina, faptul că dv. susțineți dreptul femeii de a ucide în copil în pântecele ei și libertatea de exprimare pe care o aveți în țara asta nu vă dă dreptul să jicniți oamenii, indiferent de cum sunt sau ce fac ei. Mai ales dacă nu-i cunoașteți și faceți presupuneri în privința lor.
  1. Faptul că s-a mărit taxa de chiuretaj, nu este afirmată ca o mândrie, ci este adusă ca infomație și este una din explicațiile care le aduce managerul spitalului la faptul că au mai scăzut avorturile. De unde ați tras dv. concluzia că e mândrie?
  2. Vi se pare că 150 lei este valoarea supraevaluată a unui copil a cărei inimă bate în pântecele mamei sale?
  3. În școlile din Timiș care acceptă, se predă la clasele cu adolescenți un program educațional complet de educație sexuală, program foarte apreciat de directori și diriginți. Așadar, nu aruncați inutil cu pietre.
  4. „Tâmpiții” din poză îi reprezintă pe acei voluntari care susțin acest program educațional și centrele de consiliere pentru femeile aflate în criza unei sarcini neplanificate, unii cu timpul și abilitățile lor, alții cu banii lor. Știați că există astfel de centre în Timișoara, care le și ajută mămicile ce decid să păstreze copiii?
  5. Rușine? Dv. cum le ajutați pe femeile care într-adevăr trec prin traume de neimaginat, mai ales atunci când chiar cel care ar trebui să fie protectorul familiei – bărbatul – le presează și le constrânge la avort? Dar familia care consideră o rușine sarcina unei adolescente și care în loc să-i fie sprijin (în special emoțional) o împing să acopere această „rușine” printr-o traumă și mai mare, ale cărei consecințe persistă uneori toată viața? Și nu mă refer la urmări fiziologice, care se vindecă repede…

  Adică interesul pentru femeie este demostrat de cineva cum? Limitându-se la respectarea „dreptului ei de a alege” care produs al concepției merită să trăiască și care nu? Sau la „dreptul” de a fi folosită pentru gratificarea plăcerilor sexuale după care trebuie să se descurce singură cu consecințele, responsabilitatea partenerului rezumându-se la plata taxei de chiuretaj? Cum stabilești valoarea unui copil nenăscut? Cu ce e mai valoros sau diferit embrionul din eprubetă, de care toți au mare grijă, de cel conceput în pântecele unei femei?
  Gata.

  1. Doamna Yolo, n-ar fi bine sa va vedeti dvs de treaba dvs si sa nu ne mai dati sfaturi cu privire la deciziile pe care le luam fiecare in nume personal? N-ar fi bine daca sa ne respectati si noua dreptul la opinie, indiferent care este aceea, si sa nu ne mai trageti de urechi pentru ca nu gandim la fel? V-ati gandit ca nu promovam avortul , ci libertatea dreptului de a alege noi pt noi si ca suntem impotriva faptului ca vreti sa ne impuneti sa ne masuram si sa ne traim viata dupa parerile voastre stramte? N-ar fi bine sa mitilati pentru educatia populatiei inainte sa ne faceti ordine noua in viata? N-ari fi bine sa va ocupati dvs de traumele dvs personale si sa le lasati pe ale noastre in grija noastra? Sincer, nu doresc ca vreo femeie sa treaca prin experienta avortului, dar nici nu ma erijez eu in Dumnezeu si sa ii spun ce sa faca. Poate ca n-ar strica putina decenta. Mai iertati-ne cu sfaturile voastre! Daca vom avea nevoie, vi le vom cere. Femeile despre care vorbiti dvs nu au acces la internet, daca vreti sa fiti cu adevarat utila, mergeti la sate si explicati-le cum sa previna sarcinile nedorite, nu le spuneti sa nu faca avort cand n-au bani sa traiasca de azi pe maine. Sa stiti ca si noi ne-am saturat de morala asta pe care o declarati cu totii „crestina”. Sunt femei si copii batuti in Romania de nu mai poate duce tara asta atata violenta. Nu iesiti in strada sa militati impotriva violentei in familie pt ca asta inseamna familia traditionala in Romania! Sunt cersetori peste tot, intoarceti capul si nu ii vedeti! Sunt pensionari fara adapost, iar nu ii vedeti si inchideti ochii, dar muriti cu totii de grija ca „gratificam placerile sexuale”. Oamenii astia au pt dvs un pret??? pretul dreptului la o viata decenta? Sau va violeaza retina si ce e facut ramane bun facut, aruncam pe strazi copii nedoriti ca sa asiguram generatiilor viitoare alti asistati sociali? Daca nu stiti, va spun eu: cei care isi doresc copii, cei care le pot asigura un trai decent folosesc metode contraceptive! Si nu fac avort!

 3. Bravo!!! Va sustin, foarte bine faceti! Sunt oamenii care nu au treaba cu Dumnezeu. Eu nu inteleg de ce stat nu acuza persoanele care fac avort, normal statul le da dreptul la avort :((((( Si asta este o crima!!!! Doamne , ai mila de noi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Domnule, locul dvs e in biserica, nu pe net. Oricum, va asigur ca nu va paste pericolul unui avort. asta in caz ca va e teama.

 4. Sa va fie rusine. Sunt complet dezgustata de mândria cu care etalati cifrele.

  Dar ce asteptari sa mai ai de la tara asta? Bravo pt restrictionarea drepturilor femeilor asupra propriului corp, bravo pt permiterea doctrinelor ortodoxe intr-o institutie publica (!!) și mai ales bravo pt o femeie insensibila la nevoile altor femei.

 5. Imi este de-a dreptul rusine de mandria cu care va opuneti unui drept pe care orice femeie ar trebui sa il aibe. Eu am crescut si traiesc departe de orasul meu natal, si mai ales aici in Irlanda unde avortul este interzis poti vedea tragedia femeilor care nu au de ales. In aceasta tara au loc numeroase demonstratii de cateva ori pe an pentru a schimba acest lucru, si anul trecut a avut loc o intamplare rusinoasa: o tanara care a ramas insarcinata in urma unui viol a fost nevoita sa pastreze sarcina pentru ca i s-a refuzat avortul.. in concluzie s-a sinucis din disperare.
  Da, tinerele ar trebui educate sa foloseasca metode contraceptive iar avortul nu este una dintre ele… dar asta nu inseamna sa nu poata decide asupra propriei lor vieti in cazul unui accident…

Lasă un răspuns