Clinica ”Odobescu” a reușit, într-o singură lună, să reducă la jumătate numărul de avorturi

Clinica de Ginecologie ”Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a reușit ca, într-o singură lună, să reducă numărul de întreruperi de sarcină la jumătate. Astfel, dacă în luna ianuarie se înregistrau 99 de chiuretaje, iar în februarie – cea mai scurtă lună a anului – 82, în martie au fost efectuate doar 46 de avorturi.

”Una dintre explicații ar fi că, începând cu 1 martie, aproape că am dublat taxa pentru întreruperea de sarcină la cerere. Astfel aceasta a crescut de la 80 la 150 de lei. Cazurile sociale și femeile cu patru copii beneficiază de gratuitate”, a declarat Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

Tot de la începutul lunii martie, Clinica ”Odobescu” este pichetată – în cadrul campaniei ”40 de zile pentru viață”, pentru a susține dreptul de a veni pe lume al copiilor nenăscuți – de reprezentanți ai societății civile și ai cultelor religioase care încearcă să convingă pașnic femeile aflate în derivă să nu renunțe la pruncul pe care îl poartă în pântece.

Potrivit acestora, România se situează pe primele locuri la numărul de avorturi, iar Timișul ocupă o pozițe fruntașă în ceea ce privește numărul acestora în rândul adolescentelor (236, în anul 2015).

De asemenea, în Săptămâna Mare – cea dintre Sărbătoarea Floriilor și Sfintele Paști – în nici una dintre clinicile de stat nu se vor efectua întreruperi de sarcină.

”Excepție fac cazurile cu indicație medicală: avortul incomplet sau sarcinile oprite în evoluție. De asemenea, facem eforturi pentru a convinge femeile gravide să renunțe la avort și să aleagă pe viitor alte metode contraceptive. Încercăm să limităm numărul de chiuretaje. Este adevărat că acesta a scăzut în raport cu începutul anilor `90, dar încă suntem peste limitele acceptate. Din păcate, numărul real al avorturilor nu îl vom cunoaște cu exactitate niciodată pentru că clinicile private nu îl declară”, a afirmat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, în cadrul căruia funcționează Clinica de Ginecologie ”Bega”.

12 Comments
LID 07/04/2017
Eu spun asa.De ce numai constientizarea FEMEILOR si de ce nu si constientizarea BARBATILOR.
Flo 07/04/2017
Imi este de-a dreptul rusine de mandria cu care va opuneti unui drept pe care orice femeie ar trebui sa il aibe. Eu am crescut si traiesc departe de orasul meu natal, si mai ales aici in Irlanda unde avortul este interzis poti vedea tragedia femeilor care nu au de ales. In aceasta tara au loc numeroase demonstratii de cateva ori pe an pentru a schimba acest lucru, si anul trecut a avut loc o intamplare rusinoasa: o tanara care a ramas insarcinata in urma unui viol a fost nevoita sa pastreze sarcina pentru ca i s-a refuzat avortul.. in concluzie s-a sinucis din disperare. Da, tinerele ar trebui educate sa foloseasca metode contraceptive iar avortul nu este una dintre ele... dar asta nu inseamna sa nu poata decide asupra propriei lor vieti in cazul unui accident...
Oana 07/04/2017
Propriii, analfabeti ipocriti!!! De cate ori se scrie cu doar doi i, un avort se intampla...
Flavia 06/04/2017
Sa va fie rusine. Sunt complet dezgustata de mândria cu care etalati cifrele.Dar ce asteptari sa mai ai de la tara asta? Bravo pt restrictionarea drepturilor femeilor asupra propriului corp, bravo pt permiterea doctrinelor ortodoxe intr-o institutie publica (!!) și mai ales bravo pt o femeie insensibila la nevoile altor femei.
Andronesi 06/04/2017
Bravo!!! Va sustin, foarte bine faceti! Sunt oamenii care nu au treaba cu Dumnezeu. Eu nu inteleg de ce stat nu acuza persoanele care fac avort, normal statul le da dreptul la avort :((((( Si asta este o crima!!!! Doamne , ai mila de noi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Yolo 05/04/2017
Stimată doamnă Alina, faptul că dv. susțineți dreptul femeii de a ucide în copil în pântecele ei și libertatea de exprimare pe care o aveți în țara asta nu vă dă dreptul să jicniți oamenii, indiferent de cum sunt sau ce fac ei. Mai ales dacă nu-i cunoașteți și faceți presupuneri în privința lor. 1. Faptul că s-a mărit taxa de chiuretaj, nu este afirmată ca o mândrie, ci este adusă ca infomație și este una din explicațiile care le aduce managerul spitalului la faptul că au mai scăzut avorturile. De unde ați tras dv. concluzia că e mândrie? 2. Vi se pare că 150 lei este valoarea supraevaluată a unui copil a cărei inimă bate în pântecele mamei sale? 3. În școlile din Timiș care acceptă, se predă la clasele cu adolescenți un program educațional complet de educație sexuală, program foarte apreciat de directori și diriginți. Așadar, nu aruncați inutil cu pietre. 4. „Tâmpiții” din poză îi reprezintă pe acei voluntari care susțin acest program educațional și centrele de consiliere pentru femeile aflate în criza unei sarcini neplanificate, unii cu timpul și abilitățile lor, alții cu banii lor. Știați că există astfel de centre în Timișoara, care le și ajută mămicile ce decid să păstreze copiii? 5. Rușine? Dv. cum le ajutați pe femeile care într-adevăr trec prin traume de neimaginat, mai ales atunci când chiar cel care ar trebui să fie protectorul familiei - bărbatul - le presează și le constrânge la avort? Dar familia care consideră o rușine sarcina unei adolescente și care în loc să-i fie sprijin (în special emoțional) o împing să acopere această „rușine” printr-o traumă și mai mare, ale cărei consecințe persistă uneori toată viața? Și nu mă refer la urmări fiziologice, care se vindecă repede...Adică interesul pentru femeie este demostrat de cineva cum? Limitându-se la respectarea „dreptului ei de a alege” care produs al concepției merită să trăiască și care nu? Sau la „dreptul” de a fi folosită pentru gratificarea plăcerilor sexuale după care trebuie să se descurce singură cu consecințele, responsabilitatea partenerului rezumându-se la plata taxei de chiuretaj? Cum stabilești valoarea unui copil nenăscut? Cu ce e mai valoros sau diferit embrionul din eprubetă, de care toți au mare grijă, de cel conceput în pântecele unei femei? Gata.
alina 05/04/2017
Va mandriti ca a-ti ridicat preturile la avorturi? Ce succes, bravo. Pentru fiecare femeie este avortul o decizie personala. Nu vreau sa stiu prin ce traume trebuie sa treaca o femeie cand ia aceasta decizie. Cine sunteti voi sa ma mandriti cu aceasta idiotenie. Mai bine ar fi sa nu mai ajunga femeile in astfel de situatii? De ce nu merg ginecologii in scoli si vorbesc cu adolescentii? Femeilor adulte trebuie explicate ce metode de contraceptie au, in afara de Anti-Baby. Se pot steriliza ori sa implanteze un sterilet. Barbatii pot sa faca o vazectomie. Merge-ti in sate si vorbiti cu oamenii. Tampatii astia din poza ar face bine, sa sustina femeile nu sa se laude cu astfel de bazaconii. Rusine, ca nu va intereseaza femeia.