Clienții Colterm dârdâie de frig în case, primăria dă din umeri

Colterm va furniza căldură până la sfârșitul lunii aprilie

Clienții Colterm dârdâie de frig în case, primăria dă din umeri.

„De luni, 11 octombrie, Colterm reîncepe furnizarea agentului termic pentru abonații din Timișoara. Angajamentul nostru este că vom face tot ce ne stă în putință să asigurăm apa caldă și căldura în oraș, în condițiile în care prețul gazului pe piață s-a mărit la cote istorice și nemaivăzute, de patru ori, doar în acest an.

Adică, de la 102 lei lei în urmă cu un an, la 522 de lei acum. Iar prețul pe care Colterm l-a facturat până acum abonaților a rămas același, de mulți ani.

Încălzirea locuințelor celor din sistemul centralizat Colterm va costa trei milioane de lei pe zi, în jur de 90 de milioane pe lună, în condițiile în care încasările Primăriei Timișoara sunt constante, în jur de 40 de milioane de lei pe lună.

Dacă nimic nu se schimbă, toate veniturile PMT ar trebui să meargă, în fiecare lună, către Colterm, ceea ce este imposibil. Și tot nu ar fi suficient.

„Colterm este într-o stare financiară mai rea decât alte companii publice de termoficare”

Cauzele le știți deja, probabil: eliminarea, în România, a prețului reglementat și o cerere de gaz pe piața internațională mult mai mare decât oferta.

România, împreună cu alte state, a cerut Uniunii Europene o soluție comună. Nu suntem doar noi în această situație dramatică, dar Colterm este într-o stare financiară mai rea decât alte companii publice de termoficare. Din cauza datoriilor istorice și a faptului că, ani la rând, și-a mințit furnizorii de combustibil. Ceea ce a dus la plata facturilor în avans și pe fiecare zi către aceștia.

CITEȘTE ȘI: Noi locuințe pentru tineri se construiesc într-un oraș din Timiș

Voi susține orice soluție comună pentru cele 27 de municipii din România care au termoficare centralizată.

Încălzirea populației este cu adevărat o urgență și ar fi fost o destinație perfect legală și legitimă moral pentru utilizarea Fondului de rezervă. Ajutorul de la Guvern și subvenția din bugetul local nu vor fi însă suficiente și prețul gigacaloriei la Colterm va trebui să se apropie de cel de piață.

„Nu există altă opțiune”

Indiferent ce va aduce viitorul pentru Colterm, noi ne-am asumat să salvăm termoficarea din Timișoara pentru ca aceasta să devină viabilă, să o restructurăm și să o modernizăm. Nu există altă opțiune în acord cu normativele europene.

De aceea am încheiat un acord cu Banca Mondială pentru reinventarea sistemului de termoficare local și continuăm reabilitarea rețelei pe fonduri europene”.

Acesta a fost mesajul de acum câteva zile al primarului Timișoarei, Dominic Fritz, referitor la sistemul centralizat de termoficare al orașului, de care depind zeci de mii de locuitori. Un fel de văicăreală care nu încălzește pe nimeni, nici la propriu, nici la figurat.

N-au de nici unele

În fapt, caloriferele din Timișoara nu s-au încălzit decât într-o foarte mică măsură și doar în unele zone. Să începi probele la cald atunci când afară sunt, de multe-multe nopți, temperaturi de 7-8-9 grade Celsius pare o neînchipuită bătaie de joc. Dar situația este cât se poate de reală.

Mai mult, să încălzești agentul termic la 35 de grade, când pe rețea există pierderi serioase, iar temperatura normală a corpului uman este cu un grad-două mai ridicată constituie o altă glumă proastă.

Concret, administrația orașului nu a făcut nimic pentru a asigura, în acest sezon rece, confortul termic în locuințele timișorenilor rămași la Colterm. Ar fi fost, desigur, mult mai cinstit să-și recunoască neputința din timp, astfel încât oamenii să pregătească soluții alternative.

Pe lângă nesfârșitele bâlbâieli legate de fotoliile de șefi la Colterm și amenda legată de certificatele verzi (rezultat al unei inconștiențe administrative de neimaginat), aflăm acum că nu sunt bani de gaz.

În ceea ce privește cărbunele, stocul e mai mult inexistent, dar avem – vezi, Doamne! – trei contracte. Cu care ce putem face, să le punem pe foc, doar-doar mai vine ceva căldură pe țeavă?

Serviciile  oferite sunt execrabile

Din păcate, serviciile de termoficare centralizată oferite de Primăria Timișoara sunt execrabile. Și, pe lângă cele câteva zeci de mii de apartamente în care oamenii dârdâie, e frig și în școlile, spitalele și alte instituții pe care Colterm le-a atras în capcana promisiunilor că își va face treaba și va furniza ceea ce trebuie: apă caldă și căldură.

Bănuim că atât primarul Dominic Fritz, cât și viceprimarul Ruben Lațcău, ambii tați de copii mici, le-au asigurat, în aceste zile, suficientă căldură prichindeilor. Restul timișorenilor, treaba lor…

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Clienții Colterm dârdâie de frig în case, primăria dă din umeri

  1. In zona Bucovina la punctul termic 45,nu se furnizeaza agent termic,pe motiv de…lucrari cu fonduri europene…De fapt in tot cartierul s-au realizat numai o gramada de santuri…Saptamana trecuta i-am intrebat pe muncitori de ce mai sparg daca de saptamana asta se va da drumul la caldura…au spus ca monteaza doar o teava si va fi gata pana se va da caldura…Nu s-a lucrat nimic,iar de luni stam in frig la 12 grade in apartamente…Cand am sunat la Colterm au spus ca asta e,sunt lucrari cu fonduri europene…Nu se stie cat vom sta fara caldura,iar cartierul e plin de transee…

    1. Ioane alea nu sant transee,sant locuri de ascuns de frig.Cum  poti afirma ca nu sa lucrat nimica!Gasca de SPECIALISTI angajati de Donimic Fritz au lucrat la strategia lucrarilor ca nu se poate lucra asa aiurea fara o strategie,au cautat sa angajeze prin concurs un SPECIALIST Asa ca toate problemele astea majore trebuiau rezolvate plus VECHEA MOSTENIRE remediata

  2. In loc sa le multumiti ii criticati.Ce se poate intampla transpirati in apartamente si iesiti afara transpirati si gata trageti o raceala de stati in pat zile intregi.Dar asa in casa(apartament)frig afara frig asa ca nu exista pericolul de raceala.Traiasca USR ul cu inteleapta conducere a primariei Timisoara.

Lasă un răspuns