CJT vrea să scape de acțiunile de la o societate nerentabilă

Asocierile pe care Consiliul Județean Timiș le-a făcut, de-a lungul timpului, în diverse societăți comerciale s-au dovedit a fi, dacă nu păguboase de-a dreptul, cel puțin nerentabile.
Ar putea fi vorba aici despre acțiunile pe care CJT le deține, de exemplu, la SC Inter Center Service SA (45,62 la sută), SC Aviația Utilitară SA (100 la sută) și SC Drumco SA (30 la sută). Societățile s-au dovedit nerentabile încă de la criza economică din 2008/2009, dar aleșii județeni nu au reușit să scape de acțiunile deținute.

Despre vânzarea acțiunilor la una dintre societățile comerciale menționate, și anume Drumco SA, se vorbește de mai mulți ani. Astfel, în 2011, s-a încercat vânzarea către Strabag (deținătorul pachetului majoritar). Istoria recentă ne arată că Drumco a fost înființată în 1999, prin reorganizarea Regiei Autonome Drumuri și Poduri Timiș, care avea ca unic acționar consiliul județean.

În anul 2001, Drumco s-a asociat cu Strabag, austriecii obținând 49 la sută din acțiuni, prin contribuirea la capitalul social cu diverse utilaje. În 2003, Strabag a reușit să-i convingă pe consilierii județeni să preia pachetul majoritar de acțiuni, printr-o mărire de capital. La vremea respectivă, s-a spus că austriecii au venit cu utilaje vechi, recondiționate, evaluate la 1,2 milioane de dolari, dar faptele sunt deja consumate.

În anul 2014, aleșii timișenilor au anunțat decizia de a vinde acțiunile de la Drumco, dar, până în prezent, nu s-au înțeles la preț cu austriecii. În luna ianuarie 2018, președintele CJT, Călin Dobra, declara:

„S-a luat decizia de a demara negocierile privind societatea Drumco și asociatul din cadrul Drumco, firma Strabag, pentru că această societate de ani în șir este pe minus, nu aduce nici un beneficiu Consiliului Județean Timiș, ba din contră, dă numai bătăi de cap și cred că este normal să analizăm situația. Știți foarte bine că de aproximativ trei ani s-a luat, tot prin hotărâre de consiliu județean, decizia de a face demersurile să vindem acțiunile”.

La ședința de astăzi a CJT se va lua, din nou, în discuție vânzarea acțiunilor deținute de administrația județeană la Drumco. De această dată, conform proiectului de hotărâre care fi supus aprobării aleșilor, cedarea acţiunilor se va face prin intermediul unei licitaţii publice. Suma solicitată este destul de serioasă, apropiindu-se de 1,5 milioane de dolari, prețul fiind stabilit de o firmă de evaluare.

„Se aprobă vânzarea prin licitație cu strigare a unui număr de 388.705 acţiuni nominative emise de Societatea Drumco SA Timişoara şi deţinute de către Consiliul Judeţean Timiş, reprezentând 30 la sută din valoarea capitalului social subscris al societăţii.

Prețul de pornire al licitației este de 3,7428 USD/acțiune, calculat în lei la cursul BNR lei/USD din ziua desfășurării licitației, iar valoarea corespunzătoare a pachetului de acțiuni scos la vânzare este de 1.454.820 USD, calculat în lei la cursul BNR lei/USD din ziua desfășurării licitației”, scrie în proiect. De asemenea, consilierilor județeni li se cere să aprobe caietul de sarcini, precum și contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni.

Hotărârea luată în 2018 va fi abrogată, semn că nu s-a ajuns la un acord favorabil cu acționarul majoritar, adică austriecii de la Strabag. Vom vedea ce atitudine vor adopta aleșii timișenilor în privința scoaterii la licitație a acțiunilor de la o societate care nu aduce nici un avantaj CJT.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “CJT vrea să scape de acțiunile de la o societate nerentabilă

  1. Va rog faceti investigatii serioase pt aceste vanzari de active, care sigur sunt cu dedicatii! ca sa stie si oamenii : un aeroport utilitar- sportiv la drum national= NU poate fii nerentabil, precum nici fosta Vila a lui ceausescu( inter center) in centrul Timisoarei , ca hotel =NU poate fii nerentabil!!!!

    1. Fosta vila a lui Ceausescu a fost data gratis escrocului Tender, ca n-a investit absolut nimic, ba mai mult, a ajuns o ruina totala !
      de ce nu se scoate asta la vanzare?!

Lasă un răspuns