Ciuhandu şi Cojocari, buni de plată? E vorba de milioane de euro!

Ciuhandu si Cojocari

Magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara au respins, miercuri, definitiv, cererea de revizuire a raportului Curţii de Conturi referitor la finanţarea echipei de fotbal Politehnica Timişoara, în perioada când era patronată de Marian Iancu, în cauză fiind vizaţi, aşa cum se ştie deja, fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari.

În aceste condiţii, Ciuhandu şi Cojocari nu mai au nici o cale de a ataca raportul Curţii de Conturi care prevede, printre altele, obligaţia instituţiei de a recupera banii de la cei găsţi vinovaţi.

Reamintim că procurorii DNA Timişoara au început urmărirea penală faţă de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, faţă de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari şi faţă de un consilier juridic al instituţiei, pentru abuz în serviciu, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.

Procurorii anticorupţie susţin că, în anul 2008, când Ciuhandu era primar al Timişoarei, şi Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timişoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. şi au semnat, împreună cu Delia Dumitru şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul „Contract de asociere”, în baza căruia era alocată, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei anual, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”.

„Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunităţii, „ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul” echipei de fotbal, finanţarea fiind astfel ilegală.

Totodată, DNA arată că ilegalităţile au fost constatate şi de Camera de Conturi a judeţului Timiş, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primăria municipiului Timişoara contestase raportul Curţii de Conturi, însă acţiunea a fost respinsă printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Timişoara.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra unui imobil aparţinând lui Ciuhandu şi asupra conturilor bancare ale lui Cojocari.

DNA adaugă că în dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de alte persoane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *