Cinematograful Studio se va transforma în hub cultural

cinema studio 1

Cei care au asistat la ceremonia de încheiere a Festivalului Filmului Francez de la Timișoara au avut ocazia să vadă, în premieră, cele dintâi imagini ale proiectului de arhitectură privind reamenajarea Cinematografului Studio, ce va deveni Cinematograful de Artă al orașului, până în anul 2021.

CITEȘTE ȘI: Bătaie cu pumni şi picioare la accident, după ce soţia şi-a prins soţul cu amanta în maşină (Video)

La prezentare au participat Excelența Sa Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, Nicolae Robu, primarul oraşului de pe Bega, Hélène Roos, directoarea Institutului Francez din România, Cyrille Fierobe, directorul delegat al Institutului Francez Antena Timișoara, dar și reprezentanții Asociațiilor „Pelicula Culturală”, „Marele Ecran”, „Timishort” și ai biroului de arhitectură „Atelier 21”.

Viitorul Cinematograf de artă va cuprinde două săli de proiecție de 198 și respectiv 64 de locuri, spațiu de co-work pentru profesioniști în domeniu și pentru coordonarea festivalurilor de film, un spațiu expozițional, o cafenea, un zonă destinată comercializării de filme, cărți și reviste de cinema și un roof-top cu cafenea și ecran în aer liber.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Secretarul unei comune din Timiș a fost demis după ce a denunțat la parchet falsurile descoperite în primărie

„Noul Cinema Studio va fi mai mult decât însumarea unor săli de cinema reamenajate, care să deservească exclusiv proiecției de filme. Se dorește crearea unui spațiu viu, animat care să strângă o comunitate în jurul lui atât prin programul asigurat în paralel în cele două săli de proiecție, prin cursurile tematice, workshopurile, expozițiile, cafeneaua, cine-shopul și evenimentele permanente ce le va găzdui”, declară reprezentanții partenerilor implicați în proiect.

Incinta va funcționa ca un hub cultural de tipul „art house”, care va deservi și domeniile conexe cinematografiei: producție de film, documentar, animație, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, în jurul cărora se strâng oamenii în vederea creării și dezvoltării unei comunități formate din cinefili, profesioniști din domeniu și publicul larg.

În acest moment proiectul se află în faza de realizare a studiilor de soluție și a expertizelor tehnice necesare, care împreună cu studiile DALI și PT se vor finaliza în luna noiembrie, urmând ca lucrările de renovare să înceapă în primăvara anului viitor.

Proiectul de arhitectură este realizat de Atelier 21, va fi plătit de Compania Groupama și ulterior donat Primăriei Municipiului Timișoara, pentru a-l implementa până în anul 2021.

Pentru buna funcționare a viitorului cinematograf au fost cooptați o serie de parteneri independenți activi în domeniul filmului: Institutul Francez din Timișoara, Asociaţiile „Pelicula Culturală”, „Marele Ecran”, Asociația Română de promovare a Filmului Independent („Timishort”), care își pun la dispoziție experiența în organizarea de evenimente de cinema, programare de filme, marketing și toate cele necesare bunului mers al viitorului cinema.

Aceștia au pregătit tema de proiectare pentru reamenajarea Cinematografului Studio și au făcut selecția biroului de arhitectură care se va ocupa de proiect.

O expoziţie cu imagini și planuri ale viitorului Cinema Studio poate fi vizionată începând de astăzi la Centrul de Informare Turistică, de pe strada Alba Iulia, nr. 2.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns