Cine nu-și plătește amenda penală poate presta muncă în folosul comunității! Cum se procedează

munca in folosul comunitatii

Cine nu-și plătește amenda penală poate presta muncă în folosul comunității. Măsura reprezintă una dintre noutățile Codului penal în vigoare. Nu se aplică însă și persoanelor juridice, acestea fiind supuse obligatoriu executării silite.

Stabilirea amenzii se face, spre deosebire de vechiul Cod, printr-un sistem nou, denumit sistemul zilelor-amendă. Potrivit acestuia, amenda este sub forma unui număr de zile-amendă, iar suma corespunzătoare unei zile-amendă urmează să fie stabilită de instanță între anumite limite prevăzute de lege și în funcție de persoana condamnatului.

De exemplu, în cazul unui inculpat care realizează salariul minim pe economie, cu copii în întreținere, instanța poate dispune aplicarea unei amenzi penale de 1.200 de lei (10 lei x 120 de zile-amendă).

Unei zile de amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunității, transpusă prin lucrarea efectivă a două ore consecutive. Astfel, dacă persoana condamnată nu are posibilitatea de a plăti amenda penală, poate efectua o muncă neremunerată. Instanța de judecată va stabili instituția și locul unde se va desfășura aceasta.

Tot instanța este cea care poate înlocui zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunității cu un număr corespunzător de zile de închisoare dacă cel în cauză nu execută obligația de muncă sau săvârșește o nouă infracțiune.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *