Cine ar fi crezut?! Câţiva poliţişti timişoreni se iau la întrecere cu cel mai rapid șoricel din Mexic

ipj timis 2

Fix la trei ani de la deschiderea dosarului penal de ucidere din culpă (victimă – timișoreanul Ioan Ciulănescu) ale cărui detalii le-am prezentat în paginile ziarului nostru, dosar în care polițiștii și procurorii n-au mișcat un deget timp de 1.000 de zile, anchetatorii au intrat în trepidații.

Sesizarea expediată de fiica bătrânului mort în chinuri în fostul azil de la Moșnița Nouă, Casa Samiha, pe adresa Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii – despre care v-am relatat în articolul intitulat “Un timișorean a murit cu zile într-un azil de bătrâni, iar procurorii n-au găsit nici după trei ani vinovatul” (17 septembrie 2019) – a avut un efect fulgerător.

Soluție în maximum două săptămâni!

Inspectorii CSM au descins zilele trecute pe Bega, au verificat dacă petenta Nausica Deal (fiica lui Ioan Ciulănescu) are dreptate în ceea ce susține și, după ce s-au convins de justețea afirmațiilor acesteia, au trasat sarcină prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara ca, în maximum două săptămâni, procurorul de caz să dea o soluție în acest dosar!

După non-combat, atleți ai cercetării

Brusc și dintr-odată, non-combatul organelor de cercetare penală s-a transformat într-o activitate derulată parcă de îndrăgitul personaj din desenele animate de altădată, Speedy Gonzales, cel mai rapid șoricel din Mexic. Astfel, IPJ Timiș a trimis, în 23 septembrie, o adresă semnată de trei șefi – Alin Petecel, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Florin Diacenco, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJT, și Marius Ivan, șef birou – către avocatul Nausicăi Deal, adresă prin care cei trei îl informau că “în cauză urmează a se dispune efectuarea unui supliment la Raportul medico-legal de necropsie nr. 374/09.08.2016 emis de Institutul de Medicină Legală Timișoara, având ca obiective: stabilirea datei aproximative la care s-au produs fractura-luxația de col femural și leziunile de violență; mecanismul de producere a șocului septic (evoluția în timp în funcție de persoana decedatului, data căderii rezultată din declarațiile aflate la dosar, tratamentul aplicat de medicul Al Samnah Tarik, etc.) cu detalierea legăturii de cauzalitate între fractură-luxația de col femural, leziunile de violență și deces; legătura de cauzalitate între fractură-luxație și șocul septic, ca fiind cauza decesului”, solicitându-i apărătorului părții vătămate ca – atenție! – până a doua zi, 24 septembrie (!), să le comunice “obiecțiunile cu privire la obiective, obiectivele suplimentare sau numele expertului recomandat”.

Treziți de Inspecția Judiciară

De ce a fost oare nevoie să treacă trei ani până ca parchetul și poliția să dispună efectuarea acestui supliment la Raportul medico-legal de necropsie emis în august 2016? O explicație cât se poate de credibilă poate fi regăsită chiar în sesizarea pe care fiica victimei, Nausica Deal, a trimis-o Inspecției Judiciare: “Consider pe această cale că se impune cercetarea disciplinară a persoanelor vinovate de tergiversarea acestui dosar care se încearcă a fi dus până la împlinirea termenului de prescripție astfel ca făptuitorii să nu mai poată răspunde penal. Doresc să vă informez, de asemenea, că acest dosar este întârziat în mod voit deoarece doi dintre prezumtivii făptuitori sunt ofițeri de poliție angajați ai IPJ Timiș, având informații că aceștia sunt protejați de colegi, care nu doresc să-i cerceteze”.

Suntem gata să punem pariu că, fără intervenția Inspecției Judiciare, organele de cercetare penală ar fi dormit în continuare cu capul pe dosar. Și e de-a dreptul hilar că, după trei ani de somn profund, cu sforăituri, procurorii și polițiștii așteaptă acum răspunsuri în 24 de ore.

Bine, avocatul a răspuns prompt solicitării febrile a polițiștilor, care, în solidar cu procurorii, nu mai știu cum să dreagă busuiocul și s-au setat pe repede-înainte…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cine ar fi crezut?! Câţiva poliţişti timişoreni se iau la întrecere cu cel mai rapid șoricel din Mexic

  1. Ăștia ar trebui dați afara! Cu toții! Își iau salariile degeaba! Țara nimănui! Și câte cazuri din acestea mai sunt…stau cu curul pe dosare și dorm…lucrează unde au doar interesul.

Lasă un răspuns