Cinci persoane reţinute în dosarul evaziunii fiscale cu cereale

evaziune cereale

Foto: Adrian Pîclişan

Procurorii DNA Timişoara au reţinut cinci suspecţi în dosarul evaziunii fiscale cu cereale. Este vorba despre Popa Dumitru Cristian – acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală în formă continuată -, Căcărează Vasile, Negoiţă Dragoş, Ivancea Ionuţ şi Cădariu Ioan.

Aceştia din urmă sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
Potrivit DNA, din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

„Începând cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit un grup infracțional organizat având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice.

În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente.

Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă.

Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat.

Ulterior, aceste societăți comerciale de tip fantomă, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.

Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro). În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.”

În ancheta şi în descinderile efectuate, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Antifraudă și din partea Grupării Mobilă de Jandarmi Timișoara.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând ca astăzi să fie prezentaţi Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cinci persoane reţinute în dosarul evaziunii fiscale cu cereale

  1. La Sanandrei este mafie mare incepand cu primarul Coman(PSD) care a cumparat pe numele amantei(care acum este sotie) la licitatie 10 hectare de teren care in 2 saptamani au fost vandute cu 100000 Euro.

Lasă un răspuns